Det handlet mye om «Seilsjekte» i den mer og mer absurde kunstsvindelsaken i Bergen byrett torsdag. En 78 år gammel amatørmaler fra Bergen har tidligere sagt i politiavhør at det var han som malte «Seilsjekte», men at han signerte med sitt eget navn.

Senere kjøpte Rolf Sandstå dette maleriet fra Galleri Jonsvoll, på vegne av AS Tyssefallene, for 25.000 kroner, men da var det Hans Dahls signatur på maleriet. I retten torsdag var 78-åringen usikker på om det var han som hadde malt maleriet. Han bekreftet å ha malt en variant av «Seilsjekte», men neppe det som er fremlagt for retten.

Nekter for å ha malt over

Rune Jansen har i sine tilståelser sagt at den 78 år gamle amatørmaleren fra Bergen også har malt over skader på malerier, som Jansen hadde påført ved å skrape bort de opprinnelige signaturene. Etter at 78-åringen hadde dekket over med maling, tusjet så Jansen senere på ny og «mer verdifull» signatur, har Jansen forklart. Han har presisert at 78-åringen ikke visste at han signerte falskt. Men sagt at det var underlig at amatørmaleren ikke reagerte på at han ofte malte over der det måtte ha stått en gammel signatur.

Den gamle maleren blånektet for å ha gjort det Jansen hevder. I retten i går sa han at han aldri ville ha bidratt til slikt. Han tok oppdrag med å restaurere og rense gamle bilder for Jansen, men aldri ville han restaurere for å skjule at en gammel signatur var skrapet vekk.

Dermed er det kommet en ny, solid sprik i Rune Jansens tilståelser. Fra før er det tvilen om falske signaturer kan være påført med tusj, slik Jansen hevder, men som kunstekspertene avviser.

— Hvordan er det med hukommelsen din, sånn generelt? Spurte forsvarer Jostein Alvheim 78-åringen i retten.

— Stort sett bra. Dahl-bildet er neppe mitt bilde, sa han, stikk i strid med sin tidligere politiforklaring.

Tusj-gransking i Oslo

På tampen av rettsforhandlingene i går krevde Jansens forsvarer at eksperter avklarer en gang for alle om de falske signaturene på maleriene er gjort med tusj eller oljemaling.

— Min klient har tilstått at han har gjort alt dette med tusj. Hvis det ikke er gjort med tusj oppstår det et problem. Og det er min jobb som forsvarer å få klarhet i alt. Det har skjedd justismord trass tilståelser før, sa Jostein Alvheim blant annet. Dermed ble det avklart at i alle fall et maleri skal sendes til enten Nasjonalgalleriet eller Kriminalpolitisentralen for å få avklart om Jansens tilståelse er korrekt.

VELDIG FALSK: Rolf Sandstå kjøpte dette maleriet for AS Tyssefallene som en ekte Hans Dahl i 1994. I politiavhør skal en 78 år gammel mann fra Bergen ha forklart at det er han som har malt det, nesten 60 år etter at Dahl døde.