Men, fortvil ikke. Du er ikke alene om denne vrangforestillingen.

Realiteten er at ei lyspære på 100 watt gir fra seg 100 watt varme. Har du fem slike lyspærer på, så kan du skru ned panelovnen et trinn fra for eksempel 1500 til 1000. Strømforbruket og varmeverdien blir akkurat den samme.

Det er med andre ord ingen grunn til ikke å sløse skikkelig med lys. Det være seg leselys eller hyggelys i en mørk og kald vintersesong.

Det er kun utenom fyringssesongen, og i rom som ikke krever oppvarming, du tjener penger på å skru av lyset.

Har du en elektrisk ovn med termostat, vil den redusere forbruket automatisk dersom det på grunn av lysbruk blir varmere enn du vil ha det i rommet.

Det er ikke meningen å delta i noen konkurranse om energisparing i denne spalten, men siden det nærmer seg jul, kan det i høypristider for strøm være greit å ha god samvittighet selv om lysene på juletreet i stuen står på hele døgnet.

Betingelsen for å ha hemningsløse lysorgier er imidlertid at du bruker strøm til oppvarming.

Sidet lysforbrukstipset ikke innebærer noen sparing, men kun er en konstatering av at det spiller ingen rolle, så er det påkrevd med et forslag til investering for å spare.

Koblingsur som kobler ut ovner når du ikke trenger «full fyr» får du fra ca. 60 kroner for innendørs bruk, og vil du spare på utendørsbelysning er prisen fra en hundrelapp.

På mange panelovner er det termostat, men å endre på den flere ganger daglig er langt vanskeligere enn rett og slett å koble ut en panelovn eller to fra etter sengetid — og kanskje helt frem til en times tid før du kommer fra jobb. Da kan du spare så det monner, for du kobler lett ut mer enn halve døgnet. Vil du ha det varmt til frokostkaffen med BT på bordet, så programmerer du ovnen til å stå på en time før frokost til du skal ut av døra.