— Både karakteren 4 og karakteren 5 er devaluert, sier nestleder i Hordaland Lektorlag, Svein Einar Bolstad.

— Like etter Reform 94 (R 94) instruerte departementet om at karakteren 4 skal være middels, eller litt over. En konsekvens ble inflasjon i karakteren 5, som er blitt mindre verdt, sier Bolstad.

Ser sammenhengen

Nå har flere kull kommet ut fra videregående etter R 94. Hundrevis av «R 94-studenter», med 4 og 5 i matte, gikk blant annet opp til matematikk-eksamen etter et halvt år på sivilingeniørstudiet i Trondheim i desember 2000 og desember 2001. Det endte med katastrofe. Hele NTNU er i sjokk over stryk-tilstanden, omtalt i BT 28. februar.

Senker nivå for å unngå stryk

— Pålagt devaluering av karakterer er bare en av årsakene til at NTNU ikke lenger får den varen som de er vant med fra tidligere matte-elever med 4 og 5 fra videregående. Også oppgavene er blitt lettere enn for noen år siden. Dette er gjennomført for å unngå mye stryk og dårlige karakterer i videregående; det skal se ut som man har opprettholdt nivået, sier Bolstad.

— Denne utviklingen er noe som alle som gidder ser i skolen, sier han.

Karakter-triksing

— Dette er en triksing som foregår for å skjule virkeligheten og matte-forfallet. Departementet lager stadig nye vrier for å pynte på den faglige virkeligheten i videregående skole, sier Bolstad.

— Dersom departementets nye forslag gjennomføres, om å fjerne nasjonal standard og overlate eksamener til lokalbestemte oppgaver og lokal matte-sensur, er jeg sikker på at Norge raskt ender som matte-jumbo i den vestlige verden.

Inkompetente overtar læringen

— Det som også kommer til å skje, er at en pensjonert generasjon matte-lærere om få år blir erstattet med mindre kompetente matte-lærere. Disse lærerne skal, ifølge Læringssentrets forslag, både få gi eksamensoppgaver til elevene sine og delta i matte-sensuren av egne elever, altså bukk og havresekk. Vi får en tilstand ved karaktersettingen i videregående som kan sammenlignes med at en feberpasient blir fratatt termoteret og erklært frisk, sier Bolstad.