— Jeg er sjokkert. Det er bare for dumt. Vi var kommet så langt, sier Bjørn Fotland, formann i foreldreutvalget ved Nordvik skole. I forrige uke hadde foreldrene dugnad for å gjøre klart til utvidelse av den overfylte skolen. Nordvik skole er dimensjonert for 30 elever og fem ansatte. For tiden huser skolen 55 elever og elleve ansatte. Planleggingsarbeidet har pågått i mange år, og i går skulle maskinene gå i gang. Men kommunen stanset arbeidet bare dager før. Årsaken er kommunebudsjettet.

— Kommunen sitt budsjett ble ikke godkjent av Fylkesmannen. Dermed har vi stoppet alle investeringsprosjekt. Situasjonen er veldig beklagelig, men vi er nødt til å gjøre det, sier byråd for tekniske tjenester Nils Arild Johnsen.

-Kaster penger ut vinduet

Finansbyråd Trond Tystad bekrefter behovet for å dempe økonomien frem til Fylkesmannen godkjenner kommunebudsjettet.

— Alle kommunens investeringer skal forsinkes med en måned, sier Tystad.

I alt får fem skoler utsatt lovede tilbygg. Disse er Mathopen, Rothaugen, Hjellestad og Fridalen skole

Foreldrene ved Nordvik skole er fortvilte.

— Entreprenørene og maskinene var klare, så får vi en slik beskjed. Bare tenkt hvor mye ekstra forsinkelsen vil koste. Nei, dette er penger ut av vinduet. Jeg trodde vi hadde sluttet med slikt, sier Fotland. Byråd Johnsen er heller ikke glad for utsettelsen.

— Utsettelser koster og det er hodeverken min. Vi forsøker å få forståelse for at det i noen tilfeller er like fornuftig å sette i gang, ellers blir det unødvendige kostnader på toppen av bevilgningene. Alle parter er tjent med at dette tar så kort tid som mulig, sier Johnsen.

Skal se på saken igjen

I morgen lover byrådet å se på saken igjen.

— Spørsmålet er om vi ikke kan skille mellom fremtidige investeringer og prosjekter som er godt i gang. Vi skal diskutere dette i byrådet onsdag, sier Johnsen.

Foreldre og elever på Nordvik håper utsettelsen er kortvarig.

— Vi er skuffet over kommunalt rot. Utsettelsen betyr håpløse arbeidsforhold for elever og lærere. I tillegg vil utbyggingen nå måtte foregå mens det er full drift på skolen, og ikke i sommerferien som planlagt, sier Fotland.

Bjørn Fotland, formann FAU Nordvik Skole

SKUFFET: Bjørn Fotland (t.v.) sier han er skuffet over kommunalt rot om utbyggingen av Nordvik skole. Bygge-utsettelsen betyr håpløse arbeidsforhold for elever og lærere. Tilhøyre Sverre Kristan Hauge.<p/>FOTO: TOR HØVIK