RAGNHILD DAAE GJERTSEN

— Vi har begynt å selge urter og tomatplanter til personalet fordi det vokser så voldsomt i veksthuset, forteller Anne-Berit Støckert, rektor ved Haukås skole.

Barneskolen i Åsane hadde voldsomme plassproblemer, men fra august har elever og lærere funnet seg godt til rette i nye og renoverte lokaler. I samarbeid med kommunens arkitekt fikk skolen også installert et veksthus som alle elevene nå flittig benytter seg av.

— Utendørs skolehage var ikke noe særlig tess, synes rektor.

Det nye veksthuset, fylt med reddiker, tomat- og agurkplanter, paprika og en masse urter, er derimot en stor suksess.

Sitron-favoritt

Det er varmt og fuktig inne i det lille rommet. Noen 2. klassinger har tatt plass ved et bord. De skal skifte potte på urteplanter. Sivilarbeider og gartner Jørgen Haugland instruerer:

— Litt mer jord, så kan du ta vann.

— Sånn? Nå er jeg ferdig, opplyser Kim, som sammen med klassekameratene synes det er stas med veksthus, og de har funnet sine favoritter blant urtene.

— Denne er best. Den smaker sitron, sier Kim. Kims favoritt heter spisetagetes. Ellers finner vi blant annet dill, kjørvel, salvie, basilikum og koriander.

På skiven

Vekstene skal brukes i undervisningen. 6. klasse får lage pastaretter med urter. 2. klassingene har ikke heimkunnskap, men finner andre måter å nyte avlingene på.

— Jeg bruker det på skiven, forteller Kim. Lærere og elever jubler over prosjektet, og mulighetene for veksthuset er mange, mener rektor.

— På sikt kan vi jo starte en elevbedrift, tenker hun høyt.

Og dersom noen skulle bli sultne på friske og økologiske urter, kan de prøve lykken på Haukås skole:

— Så sant vi har mer til overs, så vil vi også selge til andre, opplyser Støckert.

GRØNNE FINGRE: På Haukås gror det godt i veksthuset. 2. klassingene Thea-Marie Indrebø (f.v), Ragnhild Litland, Stian Nygård og Kim Bjerregård tar hånd om urter av alle slag.</p>FOTO: HELGE SKODVIN