CATHRINE KRANE HANSENFRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Jens Petrus Andersen kikker mot oss med skarpt blikk — skapt av Muriel Sandbergs og hennes blyant.

— Jeg bruker blyant på detaljene og akvarell til flatene, forteller illustratøren i Kjellersmauet på Nordnes.

På arbeidsbordet ligger «Jul i Skomakergata»-kalender, -aktivitetsbok og -julehefte sammen med originalillustrasjonene hun nettopp fikk i retur fra trykkeriet.

I sofaen ligger hunden Texas og ber om kos. Han sniker seg med på det meste, og er også med i «Den store smultringplanen» - et nytt julehefte skrevet av Skomakergatas far, Bjørn Rønningen og illustrert av Muriel Sandberg fra Bergen.

Hun begynte å jobbe med illustrasjoner til Skomakergata i 1998 og har også samarbeidet med Dyreparken i Kristiansand om deres utgave av den populære julekalenderen som første gang ble sendt på tv i 1979.

— Jeg vokste opp med serien, så det er mye barndomsnostalgi i dette, sier Muriel Sandberg som fylte 30 år fredag.

Hun er utdannet illustratør ved Kunst og Håndverkskolen i Bergen, jobber helst rettet mot barn og har illustrert flere barnebøker. Dessuten både skriver og illustrerer hun til et eget bokprosjekt, et arbeid hun kan holde på med takket være pengene hun tjener på Skomakergata.

Skomakergata-kalenderen som nå er til salgs i butikkene, er en enkel og lite glorete variant av småbarnsfamilienes adventsobjekt nummer én. Kanskje kommer Muriels utgave av Jens Petrus og Tøflus på kopper og andre objekter. Men like kommersielt som «Jul i Blåfjell» blir aldri den gamle skomakerklassikeren.

— NRK hevder det er siste gang de sender serien, men det tviler jeg litt på. Det er jo så mange som har et nostalgisk forhold til Skomakergata, mener illustratøren i Kjellersmauet.

NOSTALGI: - Det er mye barndomsnostalgi i dette, sier Muriel Sandberg som har illustrert «Jul i Skomakergata».