Opptørket, men på ingen måte utslått, truer beboerne nå med rettslige etterspill.

— Vi forlanger at Bergen kommune løser dette problemet nå. Ellers vil vi vurdere å engasjere en advokat, sier leder i Eliasmarken borettslag i Laksevåg, Bjørg Hovland.

Natt til går fikk hun et varsel om hva som er i vente dersom lavtrykkene trekker kølapp i høst. Og borettslaget har ikke tenkt å kjøpe gummibåter.

— Jeg tør ikke tenke på hva som skjer om det blir mye regn. Jeg sover dårlig når de melder lavtrykk.

Ski og svømmeføtter

Klokken er 19, et halvt døgn etter at vannet sto en meter over bakken. Et sjokoladepålegg av jord og leire ligger på parkeringsplassen, nylig restaurert ved hjelp av 4000 kroner og dugnadstimer. Scener som vi nylig bare har sett på tv fra Mellom-Europa utspant seg i morgentimene, da vantro beboere steg ut hoveddøren og ut i et svart hav. En hagebenk i tre og stål fløt foran en inngangsdør i borettslaget. I nattemørket snublet en beboer i benken og forsvant helt under.

— Jeg satt til livet i vann og prøvde å få start på bilen. Jeg holdt på å fryse meg i hjel, sier Yngve Nilsen, som fikk ødelagt to biler.

Takker brannvesenet

Borettslaget har vært hjemsøkt av vann ved jevne mellomrom siden midten av 90-tallet. Men aldri så ille som i går.

— Det begynte etter at kommunen la om kloakken i området, og slo sammen kloakken og overvannet. Siden den gang har vi hatt vann i kjelleren flere ganger i året. Dette går ikke lenger, sier Hovland.

Pumper til 100.000 kroner ble installert, men de maktet aldri å ta unna for overvannet, som i går natt kom fra en bekk som løper ned fjellsiden fra Damsgårdsfjellet.

— Det var bare millimeter fra at vannet nådde inn i sikringsskapene i kjelleren. Vi kan takke Bergen brannvesen for at det gikk bra, sier borettslagssjefen, som nå vil innkalle til møte.

Nye rør om ett år

Bergen kommune bekrefter at det er problemer med vann- og avløpsnettet rundt Eliasmarken borettslag. På bordet ligger planer for å lage nye ledninger til 7-10 millioner kroner. Anbud hentes inn i høst

— Vi stiller gjerne på et møte for å fortelle om planene våre. Om et års tid vil vi ha bygget nytt anlegg og problemet vil være løst, sier Ole Dan Lundekvam, driftssjef i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

— Men hva om beboerne krever en løsning nå?

— Vi har vært ute i dag og vurdert ulike kriseløsninger. Nå skal vi regne på kostnadene, sier han.

Deretter vil kommunen vurdere om det er fornuftig å gjøre noe midlertidig.

SKI OG SVØMMEFØTTER: Med gjørmevann til taket i kjelleren rådet forsikringsselskapet sine kunder til å spyle alle eiendelene. - Ingen fortalte meg om dette problemet før jeg flyttet inn, sier beboer Ingrid Thornes (31).
FOTO: VEGAR VALDE