• Bruk sinkpulver for å bli kvitt den brannfarlige beksoten i ovns- og peispiper.

Pensjonert feier og murer, Lorentz Lorentzen, sier dette i en henvendelse til Bergens Tidende.

— Beksoten legger seg som en svart, blank glasur i ovner, peiser og pipene. Den er nesten umulig å fjerne mekanisk med vanlig feierutstyr. Denne soten kan utløse pipebrann. I jernvarehandlerne får du kjøpt et sinkpulver som er beregnet på å fjerne beksoten i piper og ovner, sier Lorentzen.

— Et gammelt kjerringråd går ut på å bruke en bit sink - for eksempel en bit av en gammel sinkrenne – på glørne i ovnen eller peisen for å fjerne beksoten?

— Det stemmer. Bruk gjerne en bit fra en utrangert sinkrenne fra taket å legge på glørne. Men først og fremst vil jeg anbefale at man kjøper sinkpulver og legger på glørne. I begynnelsen bør man bruke puler et par ganger i uken. Senere holder det med en dose en gang i uken for å holde beksoten borte, sier Lorentzen.

Feiermester Trond Grindheim i Bergen Brannvesen bekrefter overfor Bergens Tidende at sink fjerner beksot. - Det er rett at sinkpulver på glørne vil fjerne beksoten der ilden slikker mot peis eller ovn. Men det er uenighet om det samme skjer oppover i pipen, sier Grindheim. Som legger til at det er kjent at det finnes en rekke kjerringråd for å bli kvitt beksoten. Ett av dem er å bruke en bit av en gammel sinkrenne, sier han.