Ja-sidens forsøk på å gi fredelige EU-motstandere ansvar for marginale utgruppers vold er en simpel måte å prøve å score poeng i EU-kampen på. Grytten kaller meg «grenseløst naiv» og «ekstremt trangsynt» fordi jeg i et tidligere innlegg la hovedansvaret for bråket på politiet og myndighetene. Uten å behøve å slenge slike karakteristikker tilbake vil jeg gjenta min påstand. Fire hendelser fra toppmøte-helgen illustrerer mitt poeng:

  1. Torsdag kveld stormet politiet Hvitfeldtska gymnaset hvor flere hundre demonstranter bodde (etter henvisning fra kommunen og politiet!). Visstnok jaktet politiet på våpen, men det de fant var stort sett vanlige aktivister. De ble sperret inne i timevis og mange ble arrestert. Demonstrantenes aksjonsledelse ble aldri varslet, selv om skolen skulle fungere som kommunikasjonssenter for en rekke grupper og opplæringssted for demonstrasjonsvakter.
  1. Fredag formiddag ble «Det fria ordets festival» stormet. Jeg var selv på vei til et møte i et telt på festivalområdet da vi måtte løpe alt vi kunne for å slippe unna politi som slo vilt rundt seg mot en helt fredelig folkemengde. 200 mennesker ble drevet ut på en bro på Göta Kanal og arrestert. Det var en slags hevnaksjon for bråket på Avenyn tidligere på dagen, men det var selvsagt helt andre mennesker som ble tatt.
  1. Lørdag kveld omringet politiet rundt 1000 fredelige demonstranter på Järntorget. Jeg var en av dem som satt innesperret i fire timer, uten at vi noen gang ble forklart hvorfor. En mann i nærheten av meg ble slått og politiet opptrådte truende og aggressivt.
  1. Samme dag stormet politiet Schillerska gymnaset, en annen skole hvor det var innkvartert demonstranter. I svensk presse har tenåringer fortalt om hvordan politiet stormet sovesalen deres mens de satt og spilte kort. De måtte ligge med ansiktet i asfalten i over en time mens politimenn hånet dem og siktet på dem med automatvåpen. Mange av dem har fått store psykiske problemer i etterkant.

Alle disse aksjonene var preget av vilkårlighet og angrep på mennesker som aldri hadde gjort noe galt. Sigurd Grytten kan kanskje ikke tro at politiet i et skandinavisk land kan oppføre seg slik. Det hadde ikke jeg trodd heller. Men jeg var der. Og uansett hvor trangsynt Grytten måtte mene at jeg er, så jeg hva som skjedde med mine egne øyne. Det betyr ikke at jeg ikke kritiserer dem som brukte vold i protester mot EU, både jeg, SU og SV har fordømt voldsbruken en rekke ganger den siste uken. Men det er likevel ingen tvil om at omfanget av vold og hærverk hadde vært langt mindre i Göteborg om politiet ikke aktivt hadde lagt seg på en linje for konfrontasjon og provokasjon.

Av Audun Lysbakken, nestleder i SU og stortingskandidat for SV