• Denne saken kommer alltid til å være en del av Janniches og mitt liv, men jeg håper den kan komme mer i bakgrunnen, sier Terje Søviknes.

For ett år siden var han en lysende stjerne på en mørkeblå himmel. Søviknes kom som en komet og trollmann fra Os. Ikke bare skulle han få sving på en skakkjørt vestlandskommune, Fremskrittspartiet skulle løftes til himmels.

Livet blir ikke alltid helt som planlagt.

— Det kan være fristende å grave seg ned i sin egen elendighet, men det kommer ikke mye godt ut av det, sier Terje Søviknes.

Uvirkelig år

Ingen norsk politiker falt som ham i 2001.

— Hadde noen ved årsskiftet i fjor antydet hvordan 2001 skulle bli for meg, da hadde jeg ringt Sandviken sykehus med en gang. Det har vært et helt uvirkelig år, sier Terje Søviknes til Bergens Tidende.

I et åpenhjertig intervju deler han sine opplevelser og sine ambisjoner med BTs lesere. Det var den 10. februar Cathrin Rustøen gikk på talerstolen på årsmøtet i Hordaland Frp. Hun åpnet med setningen: «Jeg er voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp». Marerittet var et faktum for Terje Søviknes.

— Jeg tenkte "dette sier hun for å ramme meg. Nå blir det huskestue", forteller Søviknes.

Huskestue ble det. Selv om det ikke var Søviknes som var Rustøens påståtte voldtektsmann, var det ham hun og andre opprørere ønsket å ramme med uttalelsen.

Tøff vinter

Alt før Søviknes-saken eksploderte den 10. februar hadde han erkjent å ha hatt et seksuell kontakt med den 16 år gamle jenten. Han hadde innrømmet sitt sidesprang både overfor enkelte journalister, sin partiledelse og ikke minst sin kone Janniche Askeland.

— Jeg hadde ikke i min villeste fantasi kunne forestille meg at dette skulle bli en voldtektshistorie, sier Søviknes.

Statsadvokaten i Telemark henla etter to hektiske etterforskningsuker saken som intet straffbart forhold. Men tap av moralsk dømmekraft, politiske posisjoner og stortingsplass i 2001 var et faktum.

Liten og jaget

Den tøffeste enkeltopplevelsen sist vinter var for Søviknes den dagen da Austevoll-ordfører Inge Storebø ble gravlagt. Kirken var smekkfull og Terje Søviknes måtte følge seremonien fra trappen utenfor kirken. Ti fotoapparat og to tv-kamera var rettet mot ham. Det var to dager etter Rustøens bekjennelse. Hans navn knyttet til den 16 år gamle jenten var i ferd med å slippes i mediene. På radioen gråt Siv og Carl.

— Da følte jeg meg liten og etter hvert ganske jaget. Og midt oppi det hele sørget jeg over tapet av en god kollega. Det føltes vondt overfor Storebøs familie at jeg skulle stå i fokus i hans begravelse.

Mediekjøret mot Terje Søviknes ble enormt. Han stilte selv opp for å forsvare sin ære og politiske liv.

— Det er kanskje noen av utspillene og uttalelsene jeg kunne ha vært foruten. Når beskyldningene blir så sterke blir du mest opptatt av å forsvare deg mot det som oppleves som usant og urettferdig, uten helt å se alvoret som også andre sider ved saken har.

I ettertid er Søviknes likevel glad for at han var tilgjengelig og åpen da det stormet som verst.

- Knyttet noen bånd

— Jeg fikk tilbud om både profesjonell medie- og psykologhjelp, men jeg takket nei og er glad for det. Forholdet til media var spaltet, på den ene siden føler du deg veldig jaget, på den andre siden kjenner journalistene saken og holder deg orientert. På en måte ble enkelte journalister mine viktigste terapeuter, mens det er andre jeg aldri kommer til å snakke med mer.

Overraskende for mange, så har ekteskapet og forholdet til konen Janniche overlevd.

— Egentlig har vi hatt et veldig bra år, når vi bare kom oss igjennom den verste perioden. Det er noe med at jo mer du opplever sammen, jo tettere blir forholdet. Vi har nok knyttet noen ekstra bånd dette året, sier Søviknes.

Han og Janniche hadde brukt mye tid på å snakke seg gjennom affæren før den ble kjent i mediene.

— Det er en ting å oppleve at noen har vært utro, noe annet er det å få det offentliggjort i alle landets medier. Vi kommer nok aldri til å glemme denne saken, men jeg håper at vi kan få lagt den litt til side.

Gir lederråd

Med smertefull erfaring i krisehåndtering har Os-ordføreren gitt næringslivsledere råd.

— Midt i kaoset er det viktig å trekke seg tilbake, summe seg og å tenke litt langsiktig.

Dessuten må du sove. Å sørge for å få hvile under slike opplevelser er helt avgjørende, sier han. Selv om nettene kunne bli korte for både ham og Janniche, følte de begge at de fikk hvile og krefter til å møte neste dags utfordringer.

— Du blir dyttet fra skanse til skanse uten å ha styringen hvis du ikke får trukket deg tilbake, summet deg og snakket med noen du stoler på. I stormfulle februardager fikk han selv råd. Fra rikskjendiser som visste hva det ville si å stå oppreist under en mediestorm.

— Det var ganske mange som ringte meg og fortalte om sine egne opplevelser. Det var en fin opplevelse å få så mange henvendelser fra både kjente og ukjente.

Tar gjenvalg

I de tre ukene Terje Søviknes var tvunget bort fra all politisk aktivitet jobbet han på spreng. Valgkampen i 2003 er planlagt ned til den minste detalj.

— Jeg ønsker å stille til gjenvalg i Os, sier Søviknes bestemt.

Prosjekt «Nye Os kommune» skal ikke bare modernisere, forenkle og serviceinnstilte kommunen, det skal også gi oppreisning til en politiker som snublet i fristelse.

Om ti år er Søviknes bare 42 år.

— Det er vanskelig å si hvor jeg er om ti år. Men, enten er jeg i politikken og i så fall er det igjen i rikspolitikken, eller så jobber jeg i det private næringsliv, spår Søviknes selv.

fakta/Søviknes-saken

 • I november vedtok landsstyret i Frp at de to nestlederne skulle nomineres øverst i sine respektive fylker. Rabalderet rundt nominasjonen startet for alvor.
  1. januar dementerer Siv Jensen og Terje Søviknes alle rykter i programmet «Tabloid» på TV 2.
  • Etter bitter strid vant Terje Søviknes førsteplassen på Hordaland Frp sin liste den 27. januar.
  • På fylkesårsmøtet den 10. februar sparker Cathrin Rustøen i gang det som skulle bli Søviknes-saken.
   1. februar står Søviknes frem og bekrefter en seksuell affære med en 16 åring ett år tidligere. Anklagene om voldtekt avvises. Søviknes trakk seg midlertidig fra alle sine verv. Han kom aldri tilbake til vervene i partiet.
    1. februar henla riksadvokaten voldtektssaken som intet straffbart forhold.
     1. mars var Terje Søviknes tilbake som ordfører i Os.
     TØFT ÅR: Terje Søviknes har hatt et tøft år. – Egentlig har vi hatt et veldig bra år, når vi bare kom oss igjennom den verste perioden, sier han om forholdet til konen.
     FOTO: GIDSKE STARK