Jeg våger påstanden etter å ha notert at kritikerne er blitt flere og signalene fra fotballpresident Per Omdal litt mer nyanserte i løpet av et par dager.

NILS JOHAN SEMB har selv gitt seg to kamper, hjemme mot Wales og borte mot Armenia, til å snu trenden som resulterte i den tiende EM— og VM-kamp uten seier da Norge møtte Polen. Jeg tror han selv tar affære og går hvis Norge ikke overbeviser og slår Wales.

I så tilfelle vil det være en naturlig løsning for et landslag som mangler det meste, ikke minst resultater. Og som igjen har ført til et syltynt engasjement rundt laget.

Skjer det, er det bare å konstatere, som jeg mente etter at han stilte sin plass til disposisjon sist høst, at Semb ikke er rett mann til å lede Norge. I så måte har det vært ett år til ingen nytte. Det er ikke mulig å spore fremgang siden han vurderte sin stilling etter Ukraina-tapet 11. oktober, snarere tvert imot. Nedturen har bare fortsatt.

UANSETT RESULTATER i de to neste kampene tror jeg ikke Semb er rett mann for Norge. For Wales og Armenia er mininasjoner, uten tyngde og meritter, som Norge normalt skal slå. Per Omdal gjør norsk landslagsfotball en bjørnetjeneste om han lar Semb fortsette på bakgrunn av anstendig innsats mot Wales og Armenia. I realiteten har Norge aldri vært i nærheten av å kunne avansere til VM. Det er det det handler om. Ikke sjanser som er misbrukt, marginer som er gått imot og skader som har ødelagt. Vi har vunnet enkelte privatkamper, men hva så? Det er øving ý og kun det.

PER OMDAL BØR I STEDET sette kursen mot København og forberede Åge Hareide på å overta. Han og Trond Sollied synes å være de to mest nærliggende alternativer, selv om Sollied selv hevder at kun Nils Arne Eggen og Egil Olsen av de norske har den kompetanse i lagbygging som skal til for å overta et landslag.

Åge Hareides mange friske utspill, flere på tvers av offisielle NFF-synspunkt, og Trond Sollieds noe belastede rykte, gjør meg usikker på om de i det hele tatt får tilbudet. Men jeg ser ingen andre alternativ.

Selv om Hareide ikke har mange store bragder å vise til som trener, tror jeg han er den beste egnede til å overta. Med ballast som landslagsspiller, trener i flere klubber og en person med meningers mot, tror jeg 47-åringen er rett mann for jobben.

INNTIL VIDERE legger jeg merke til at mediepresset mot Semb øker gradvis og at Omdal ikke lenger er like kategorisk i sine uttalelser. Mens han tidligere uttalte at de hadde tenkt å fullføre kontrakten med Semb som løper til etter 2004-sesongen, snakker han nå om en evaluering ved sesongslutt.

Det gir både Semb og Omdal muligheten til å finne utveier ut av uføret. Uten seier mot svake Wales bør saken være klinkende klar - med Sembs sorti.

FOTO: SCANPIX