— Flukten fra realfagene er dramatisk, sier rektor Erik Sølvberg ved Voss gymnas.

Voss gymnas har alltid hevdet seg i de tunge realfagene. Mange har tatt dem og skolens elever har fått oppsiktsvekkende gode karakterer. For tre år siden fikk avgangselevene karakteren 5 i gjennomsnitt i kjemi. I fjor tok 52 elever 2 MX (vanskeligste matematikk i 2. klasse). I år er tallet nede i 35. Dette skoleåret var det egentlig tre elever i avgangsklassene som tok matematikk, fysikk og kjemi. Når Bergens Tidende kommer til skolen for å prate med disse tre, har to nylig hoppet av kjemifaget. Bare Elisabeth Slevolden holder skansen.

Er nysgjerrig

— Jeg er nysgjerrig og vil gjerne forstå hvordan ting rundt meg fungerer og er bygd opp. Kjemi er ganske praktisk. Vi eksperimenterer en del. Jeg synes jeg har god nytte av det, sier Elisabeth Slevolden.

Laksevåg gymnas har også bare en avgangselev som tar de tre kjernefagene, Askøy videregående skole har to, Sotra videregående skole og Os gymnas har fire, Stord har fem, Bergen Handelsgymnasium og Åsane gymnas seks, Bergen Katedralskole ni, Lindås gymnas 11, Fana gymnas 16.

Ser vi på skoler i Sogn og Fjordane, har Firda videregående skole på Sandane 4 avgangselever som tar både matematikk, fysikk og kjemi. Måløy videregående skole har seks og Hafstad videregående skole i Førde 11 elever.

Selve grunnlaget

— Fagene matematikk, fysikk og kjemi er selve grunnlaget for videre studier, påpeker lektor Nils Nyre. Han lurer på om elevene ikke forstår sitt eget beste. Fagene gir jo også ekstrapoeng videre.

— Svikten i realfagene har vært merkbar på Østlandet. Nå når den også oss med full tyngde, innrømmer Erik Sølvberg.

Vel vet Elisabeth Slevolden at de tre realfagene er krevende, men hun sitter ikke hjemme og nileser. Venner og trening prioriteres også. Hun har spilt tverrfløyte i ti år, spiller fortsatt piano og trener gutter i roing. Det gir overskudd å drive med andre ting, mener hun. Hva hun skal satse på videre, vet hun ikke ennå. Alle muligheter ligger åpne.

Neste år har 12-13 har valgt matematikk, fysikk og kjemi i 3. klasse ved Voss gymnas.

ENESTE: Elisabeth Slevolden (t.h.) er eneste elev ved Voss gymnas som tar både matematikk, fysikk og kjemi. Lektor Nils Nyre har derfor god anledning til å gi individuell hjelp. T.v. Vedrona Zagorcia.
FOTO: RUNE SÆVIG