På nytt har pinnsvin infisert med salmonella skapt en epidemi blant folk i Hordaland. I løpet av august konstaterte bakteriologisk avdeling ved Haukeland sykehus 22 sykdomstilfeller hos mennesker fra Bergen, Os og noen andre kommuner som skyldtes bakterien «salmonella typhimurium». Det er den samme bakterien som herjet i bergensregionen på sensommeren og høsten i fjor, og som overraskende nok viste seg å stamme fra pinnsvin.

— Teoretisk kan noen av tilfellene som er avdekket stamme fra utlandet. Uansett ser det nå ut til at vi har en ny salmonellaepidemi, sier avdelingsoverlege Øystein Søbstad ved Infeksjonsforebyggende kontor i Bergen til Bergens Tidende.

Mange barn

Blant de 22 som ble smittet i august, de fleste av dem barn, er det mange som erkjenner at de har hatt kontakt med pinnsvin.

— Det virker som om folk har slappet litt av. Mange vil mate pinnsvinene, de er jo så søte. Men folk må fortsatt ta sine forholdsregler, sier Øystein Søbstad.

Salmonellabakteriene overføres enten ved direkte kontakt med pinnsvin, eller gjennom sand og jord som er infisert av urin og ekskrementer. Folk må derfor unngå å klappe pinnsvin, unngå å sette ut melk og bruke hansker når de arbeider i hagen. Folk må også generelt være nøye med hygienen.

— Folk kan bli ganske syke hvis de blir smittet av bakterien. Sykdommen kalles tradisjonelt musetyfus. Symptomer er diaré som kan vare opp til en uke, med magesmerter og noen ganger feber og oppkast, sier Øystein Søbstad.

Flere tilfeller ventes

Utbruddet i fjor var det største i sitt slag i Norge noensinne. Da ble 38 mennesker i Bergensregionen smittet. Søbstad tror like mange kan være smittet i år etter hvert som flere testresultater blir klare.

— Det virker som om kommunelegene er blitt mer oppmerksomme på at salmonella kan smitte fra dyr, og at de derfor er flinkere til å sende avføringsprøver fra pasientene til analyse, sier Øystein Søbstad.

Et annet trekk ved epidemien i år er at de smittede kommer fra nye områder. I fjor begrenset smitten seg til Bergen, Askøy og Os.

— Nå ser vi tilfeller også på andre siden av Hardangerfjorden, sier Øystein Søbstad. I disse dager er prøver fra pasientene til analyse hos Folkehelsa i Oslo. Der skal de laboratorieansatte finne ut om salmonellabakterien er av nøyaktig samme type som den som ble funnet i Bergensregionen i fjor.

PINNSVINJAKT: Etter at minst 30 mennesker ble salmonellasmittet i fjor, jaktet forskere på pinnsvin for å ta prøver av dyrene. Det viste seg at pinnsvinene i høy grad var smittefarlige. Her er biolog Beate Strøm Johansen og student Frode Falkenberg i arbeid. ARKIVFOTO: IDA VON HANNO BAST