10 av de 13 tidligere barnehjemsguttene fra Bergens Guttehjem på Garnes har bestemt seg for å la stevningen mot Bergen ligge. Tre av dem opprettholder stevningen både mot Bergen kommune og Stiftelsen Bergens Guttehjem.

Overrasket

— Jeg må si jeg ble litt overrasket da jeg i går leste i Bergens Tidende at de tre har stevnet stiftelsen. Det er store beløp de krever. Men det var ikke penger som var utgangspunktet vårt. Det viktigste var å belyse det som skjedde med oss på Garnes. Og selvfølgelig også for å forhindre at noe liknende kan skje igjen, sier Arthur Taule på vegne av de 10.

I voksenalder har en rekke menn fortalt gruoppvekkende historier fra oppholdet på barnehjemmet. Fysisk vold, seksuelle overgrep og et fullstendig fravær av tilsyn og omsorg er det de alle forteller om.

— Vi hadde det ikke godt på Garnes, sier Taule.

Han har lagt hevntanker til side. I første omgang er det viktigst at historien blir belyst.

— Advokat Per Magne Kristiansen har rådet oss til å vente på resultatet av granskingen før vi eventuelt går videre. Det rådet følger vi. Det var slik vi tenkte fra starten av, sier Taule.

I hurten og sturten

I kjølvannet av Morgensol-saken tok den tidligere Støtteforeningen for misbrukte barn ut stevning mot Bergen kommune og krevde erstatning på 4,5 millioner kroner til hver av dem. 10 av de 13 har angret på at den syltynne stevningen i det hele tatt ble avsendt. Foreningen er oppløst og tre har forlatt Garnes-fellesskapet.

Juridisk sette er det ikke noe problem å la saken bli liggende til granskingen er over. Ifølge advokat Kristiansen kan de ti vente i tre år uten at det får juridiske konsekvenser. Granskingen er ventet å være ferdig i løpet av våren.

Arthur Taule mener de tre som opprettholder stevningen må få handle slik de selv vil.

— For oss er det overhodet ikke et problem. Men jeg synes det er trist hvis et erstatningskrav fra Garnes-gutter skal gå ut over en institusjon som fungere i dag. Det var ikke det som var tanken, sier han.

FAKSIMILE: Søndagens sak i BT har vakt forbauselse hos andre tidligere Garnes-gutter som har bestemt seg for å legge stevningen mot kommunen på is.