Likevel ... jeg ble kraftig provosert av Lønning fra Høyre. Han sammenlignet Frps måte å forholde seg til slike problemer med kristne organisasjoner, og hvor fantastisk de har hanskes med slike saker. Han hørtes virkelig stolt ut. Men han bør vel huske på at det har tatt «Kirkens menn» mange hundre år å komme til den erkjennelse. Når en nonne i middelalderen ble med barn, ble både mor og barn murt levende inn i klostermurene. Til skrekk og advarsel for andre! Mens gjerningsmannen gikk fri, og kanskje t.o.m. ble pave. Misbruk av kvinner (men også mange unge menn) fortsatte i århundrer, og vil nok fortsette, til tross for at det ikke lenger er tabu å snakke om dette problemet.

Det er ikke så mange år siden Eva Lundgren tok opp spørsmålet, og fikk gjennomgå, med bl.a. drapstrusler. Og hva gjorde så disse Kirkens menn med de misbrukte kvinnene? Jo da, de ble overbevist om at de var besatt av demoner. At «mannen» var blitt fristet av «demonen i henne», og at disse demonene for all del måtte drives ut av henne. Av de samme menn! I stedet for å drive eventuelle «demoner» ut av misbrukeren var det offeret som igjen fikk lide. Det er vel toppen av fornektelse. Eller enda bedre ansvarsfraskrivelse. Det er ikke jeg som har begått udåden, men en «demon/satan».

Jeg får håpe at Frp (og andre partier!) lærer litt fortere enn Kirken har gjort, hvor grensen går for det anstendige. Man må heller ikke falle for fristelsen til å tro at dette er bare noe som skjer «hos andre enn oss». Det det er snakk om er å ta ansvar for egne handlinger. I det minste har ledelsen i Frp vist at de tross alt har litt følelse, det kom jo tårer. Jeg tror at de var ekte. Det er i alle fall sjelden kost fra politikere (og for den slags skyld fra kristne ledere). Det er kanskje lett for Lønning å vise «verden» hvor prektige de er som han representerer, men jeg tror han som så mange andre sitter i glasshus. Det er i slike situasjoner man heller burde være litt ydmyk. Det er under slike forhold det er vanskelig å kalle seg kristen og mann.

Svein Magnussen, Bergen