MARTIN KRISTIANSEN

BJØRN ERIK LARSEN (foto)

— Heldigvis var det bare en trerot de kom på land med, konstaterer lensmann Audun Høyland ved Ulvik og Granvin lensmannskontor.

«Knerten» ble bokstavelig talt roten til mye rot. På det antatte ulykkesstedet var det på det mest dramatiske samlet tre ambulanser, et helikopter, minst en politibil og en mannskapsvogn fra brannvesenet - med gummibåt på tilhenger.

«Knerten» bakset på isen

Det var en person som kom kjørende langs vannet mandag formiddag som slo alarm da han så «Knerten» ligge å bakse ute på isen.

— Vedkommende som varslet gjorde ikke noe galt, understreker Høyland. - De siste dagene har vi gått og ventet på at noen skulle gå igjennom isen. Det er dårlige forhold der nå og jeg anbefaler ingen å gå utpå den.

— Nå som vi har fått ned adrenalinnivået, kan vi le av hele episoden. Det ble en kjemperealistisk øvelse for oss. Vi måtte sette i gang et voldsomt apparat. Tilfeldighetene var for øvrig med oss i operasjonen. En politimann var på vei fra Voss for å assistere oss i en annen sak. Han passerte ulykkesstedet rett før alarmen gikk og ble dirigert til tilbake. Så vi var raskt ute, slår Høyland fast.

Utrygg is

Er dere redde for at andre enn «Knerten» skal ta en tur ut på vatnet?

— Nei. Lokalbefolkningen vet at det ikke er trygt nå. Men vi er litt engstelige for at barn og folk som ikke kjenner forholdene her skal gå ut på isen. Det er ikke lenge siden jeg selv var en tur ute og pilket, men forholdene endres raskt nå, minner Høyland oss om.

Det har vært svært god is på Granvinvatnet i år. Isen har til og med ligget tykk innover Granvinfjorden.

— Det må være over 20 år siden sist det frøs slik på. I år har det vært islagt helt ut til Folkedal, forteller Høydal.