1. mai kunne man i Bergens Tidende lese om planene for et lekeland i Bergen. Ideen som av økonomiske grunner ikke lot seg realisere i Trondheim skal nå resirkuleres og gjenoppstå ved bredden av Store Lungegårdsvannet.

Av Henning Warloe,bystyremedlem for Høyre

Mannen bak planene er Tore «på sporet» Strømøy, og i Bergen har han funnet en entusiastisk alliert i byråd Ruth Grung fra Arbeiderpartiet. Det er nok ikke hver dag en ekte NRK-kjendis banker på byrådets dør, så det skulle bare mangle at ikke Tore på sporet fikk en høvelig mottakelse hos byens politiske ledelse. Kanskje er Tore her på sporet av noe stort. I hvert fall er det klart at behovet for en stor (og sentral og verdifull) tomt til det planlagte lekelandet er påtrengende. Og Ruth Grung følger opp med å foreslå at kommunen skal gi bort en tomt på flere titalls mål, ifølge BT. Egentlig trengs det 70 mål(!) til lekelandet, men så mye plass finnes rett og slett ikke i området. Uansett snakker vi om en tomt verdt mange titall millioner og som Ruth Grung ønsker å gi vekk. Skal man gjøre seg lekker for kjendiser har det tydeligvis sin meget høye pris!

Dagen etter kommer motforestillingene på trykk i samme avis. Deler av den mulige lekelandtomten brukes i dag til base og landingsplass for Luftambulansen. Faktisk er helikopterbasen nettopp flyttet hit fra andre siden av vannet, og det er investert mange penger i basen. Så hva er viktigst; lekeland eller liv og helse? Eller kanskje burde deler av tomten bebygges med rimelige boliger, slik Høyres Monica Mæland har foreslått? F.eks. studentboliger, som det er stort behov for? BOB har også vist interesse for området, der mange boliger kan bygges uten å komme i konflikt med Luftambulansen. Det er mange år siden Bergen Høyre første gang lanserte ideen om å bygge boliger på begge sider av Store Lungegårdsvannet, og flytte vekk godsterminal og gamle industribygg. Nå er NSB omsider kommet på gli, og det som kan bli Bergens nye bydel de neste 10-20 årene har rykket nærmere en realisering. To ting kan stoppe disse planene. At en Ulrikstunnel ikke blir bygget, og at et Lekeland blir bygget på Grønneviksøren. I begge tilfeller blir det altså Arbeiderpartiet som fremstår som den største hindringen for en utvikling av området.

Så det er all grunn til å tro at Tore her er på villspor. Han vil aldri få det enorme arealet langs vannet gratis. Og med all respekt: En lekepark konstruert av amatører er høyst risikabel. Beliggenheten sentral, men upraktisk. Her finnes verken god tilkomst for busser og biler, eller store arealer til parkering. Dessuten ingen nærliggende attraksjoner å «trekke på». Bergens største familieattraksjon Akvariet ligger på andre siden av sentrum. Heller ikke den har perfekte atkomstmuligheter, men den er i alle fall innarbeidet gjennom 40 år, og er noe særpreget for Bergen. Akvariet har for tiden problemer, og ønsker å utvikle seg videre. Kanskje burde byrådet være litt mer opptatt av å ta vare på det vi allerede har i Bergen? Kanskje kunne området rundt Akvariet bygges ut med andre aktiviteter? For det er helt sikkert at vi trenger mer spennende tilbud for barnefamilier i Bergen. I denne viktige delen av turistmarkedet taper vi stadig terreng. Det har jeg og andre politikere sagt og skrevet lenge. Senest tok jeg opp dette da BA skrev om Akvariet for et par måneder siden. Plutselig har nå Ruth Grung fått samme idé, og lanserer den som sin egen. På samme måte som da hun for et halvt år siden lanserte ideen om å bygge boliger på Nygårdstangen, årevis etter at Høyre lanserte ideen første gang. Men rett skal være rett; ideen om at Bergen kommune skal sponse et lekeland med flere titalls millioner kroner, er ikke resirkulert. Den er nok bare hennes egen!