RANDI KVINGE

Etter at to russiske trålere med 152 sjømenn la til kai for å få reparert båten sin ved Radøygruppen sitt anlegg på Vettås, har innbyggerne vært plaget av innbrudd og ferdsel på privat eiendom. I helgen toppet urolighetene seg med at et hus ble totalskadet i brann. Heldigvis var ingen til stede i huset da det tok fyr. Mannskapet på trålerne kom lørdag. Om en uke er båten ferdig reparert. Bygdefolket vil at russerne skal nektes å gå i land.

Er redde -Jeg er redd og har store problemer med nattesøvnen, sier Agnes Vetaas.

Hun var øyenvitne til at nabohuset tok fyr, og var den som varslet brann og politi.

-Først kom to russere bort hit for å låne telefonen. Deretter så jeg dem på nedsiden av nabohuset. Jeg syntes de oppførte seg merkelig, for de gikk nordover veien med en stor pakke under armen. Jeg tenkte at det måtte være tyvegods fra huset. Like etter veltet det røyk ut av huset, og jeg hørte voldsomme smell da vindusglassene sprakk, sier Agnes.

Grusom opplevelse Tre dager etter brannen er røykstanken fremdeles stram og intens inne i huset. Bare en rosa barnesko, noen porselenskopper og toalettskålen er hel.

Hallgeir Vetås og Marion Bø var i full gang med å pusse opp huset. Sammen med de fire barna hennes hadde de gledet seg til å flytte inn i juli.

-Det var helt grusomt å finne huset ødelagt. Vi håper politiet finner en løsning på problemene som har vært her i bygden. Det viktigste er at det blir trygt å ferdes i nabolaget igjen, sier Marion Bø.

Dagen etter oppdaget huseieren Hallgeir Vetås at både klokkeradioen, varsellamper, stereoanlegg og cd-er var forsvunnet. Dette ble senere funnet igjen av to nabogutter som lette i området. Tyvegodset var gjemt i gresset et stykke unna.

-Bør ikke gå løs Lederen i Vetås bygdelag, Reidar Haukeland, tror den beste løsningen for bygdefolket er at mannskapet blir hindret i å gå i land. Han sier det har vært problemer med russiske trålere tidligere, men at det nå har toppet seg.

-Det er de husene som er nærmest anlegget som opplever situasjonen mest truende. De er blant annet bekymret for å la barna gå alene langs veien, sier Haukeland.

Bygdelaget har kontaktet politiet og bedt om at de tar kontakt med kapteinene på trålerne.

-Vi har også kontaktet verkstedet, og venter på svar på om det er lov å sperre mannskapet inne på båtene. For bygden hadde det vært den tryggeste løsningen, sier han.

Les også: — Anklagene er uriktige - Må straffe hele gruppen

MISTET NATTESØVNEN: Agnes og Hellemann Vetaas føler seg ikke helt trygge med de russiske sjøfolkene i nærheten. De bor i nabohuset til huset som ble totalskadet i brann i helgen. Agnes så to av sjømennene luske i området like før brannen brøt ut. (FOTO: JAN M. LILLEBØ)