— Han er vår meste kjære pasient noensinne. Aldri har noen utlending kommet tilbake og takket for livet, sier sykehusdirektør Vetjeslav Polonin fra Russland.

Etter flere års jevnlig kontakt mellom ekteparet i Fyllingsdalen og sykehuset i byen Sjeksna, midt på den russiske landsbygden, kom tre russiske leger til Bergen i går.

Sammen med to kolleger skal den russiske sykehusdirektøren studere norsk helsevesen i aksjon på Haukeland.

Timer fra døden

Den spesielle historien om norsk-russisk vennskap begynte i 1995 på et operasjonsbord i den russiske landsbyen Sjeksna, 600 kilometer fra Moskva. Sammen med konen Martha reiste Kjell Hagenes på elvecruise fra St. Petersburg til Moskva da han plutselig ble syk.

På det sparsommelig utstyrte regionsykehuset ble det avgjort at nordmannen måtte opereres for sprukket magesekk. Døden var timer unna. - Da jeg skulle ut igjen, husker jeg kirurgen var med og bar meg ned trappene. Jeg tenkte at hit må jeg tilbake, sier Kjell Hagenes.

— De spurte aldri om noen forsikring. Jeg ville treffe disse menneskene igjen, legger han til.

Ga ambulanse tilbake

Forsikringsselskapet fikk aldri regning for sykehusoppholdet. Dermed vendte paret tilbake til Russland med en sjekk på 4000 dollar til sykehuset, etter godkjenning fra forsikringsselskapet.

— Vi ville at pengene skulle havne hos dem, og ikke på presidentens sykehus, sier Martha Hagenes. Siden har nordmennene styrket båndene til sykehuset, legene og tolken Lyudmila Antipieva. To og et halvt tonn med sykehusutstyr og senger, en ambulanse med hjertestartere, klær og penger er sendt til byen, der fyllingsdølene er lokalkjendiser.

Det russiske regionsykehuset betjener over 30.000 mennesker, men har gammelt og nedslitt utstyr. Den nylig tiltrådte direktøren vil modernisere driften. Derfor er de nå i Bergen. Pengestøtte fra UD

— Den forrige direktøren var ikke interessert i det. På Haukeland vil jeg studere organiseringen av sykehuset og ambulansekjøringen, sier den russiske sykehusdirektøren.

Kirurgen Aleksander Babushenkov opererte Hagenes. Overlegen vil gjerne se norske kolleger i aksjon, og helst under transplantasjoner.

— Vi er alle svært takknemlig for dette, og for hva ekteparet Hagenes har gjort for oss, sier han. En overlege ved Haukeland sykehus har det faglige ansvaret for oppholdet, som støttes økonomisk av Utenriksdepartementet.

BLE VENNSKAP: Ekteparet Martha og Kjell Hagenes har støttet sine russiske venner, sykehusdirektør Vetjeslav Polonin (t.v.) og tolk Lyudmila Antipieva (t.h.), med sykehusutstyr, ambulanse og penger. Nå skal russerne studere norsk sykehusdrift.
FOTO: EIRIK BREKKE