Men, jeg har forbannet mye imot deres knuteregler som involverer uskyldige tredjepersoner. Ikke minst når det handler om mindreårige barn.

Så er de i gang igjen. De elleville rød— og blåkledde i høylytt jubelrus over fullført skolegang. Skjønt, de blir vel ikke ferdige alle. Enkelte må ta deler av siste året om igjen. Paradoksalt nok fordi mange er bittelitt tidlig ute med den største feiringen.

La gå at eksamen i norsk gikk dårligere enn forventet fordi poden ble tauet inn av politiet etter å ha løpt naken rundt Smålungeren i sene nattetimer. Tøystykke i lua henger fortsatt høyt. La gå også at familiens øyesten fikk sin seksuelle debut på taket av en rusten Volkswagen Transporter. Til stående applaus fra sine klassekamerater og andre elleville skuelystne. En kondom i lua er ikke å forakte. At 20 kopper kaffe i løpet av én kort skoledag premieres med et kaffefilter, og en flaske sprit på 20 minutter gir en velfortjent spritkork i lua - ja, det er da også oss totalt uvedkommende. Så lenge russen har det gøy med seg selv, har jeg den absolutte raushet for alle tenkelige og utenkelige krumspring.

Hva jeg definitivt ikke kan akseptere, er knuteregler eller handlinger som involverer tredjepersoner. Spesielt i de tilfeller hvor det involverer mindreårige barn.

Jeg leser til min forskrekkelse om at russen skal bedrive seksualundervisning for mindreårige barn med utsikt til et innpakket kondom i russelua som hederlig premie. Tidligere har vi hørt historier om russ som bortfører småbarn i bilene sine med utsikter til ditto symbol i lua som verdig hederstegn. Media formidler også historier om øvrige tvilsomme tiltak med russ som lar småunger pisse på hverandre, om oppmuntring til mobbing, og om hylende småunger med forbrente fingre som de har pådratt seg etter å ha plukket opp mynter som russen har lagt ut etter kraftig oppvarming. Alt omtalt som «gøyale ting du kan gjøre når du er russ».

Russen kan naturligvis ikke kollektivt ta ansvar for hva mer eller mindre begavete enkeltindivider måtte finne på av tvilsomme innfall. Hva man imidlertid kan gjøre, er å avvise enhver form for kollektiv legitimering av hensynsløs atferd overfor barn. Jeg vet at det ikke alltid er slik at knutereglene er legitimert ved at de er utarbeidet av de respektive russestyrene. I mange tilfeller er de fundert i «lokale regler» som utarbeides av enkeltgrupperinger blant russen. Det understreker nettopp et viktig poeng: At russedressen i selv ikke legitimerer slik hensynsløs atferd. Den enkelte russ har fortsatt et individuelt ansvar for personlig å ta et oppgjør med holdninger som legitimerer overgrep mot barn. Alltid.

Steinar Hesthammer, Sandviken, Bergen