Form og innhold i denne undervisningen kan russen bestemme selv. En nedre aldersgrense er heller ikke beskrevet i Bergensrussens knuteregler for i år. Russepresident Fredrik Herland synes knuteregelen er helt grei.

— Vi mener seksualundervisning er viktig, men det er helt feil når lærerne skal undervise elevene. Lærerne blir bare flau og har ikke peiling, sier Herland. Han tror på ung til ung formidling av seksualitetens mysterier.

- Hva tenker de på?

Forbundsleder i Norges kvinne- og Familieforbund, Bjarnhild Hodneland, deler ikke hans oppfatning.

— Jeg lurer på hva de tenker på og hvilken oppdragelse de har fått, hjemme og på skolen. Hvor langt ned i alder tenker russen å gå? Er det et faglig opplegg de ser for seg? Vi vet at russen fester mye, og hvis det er under en slik fest russen skal fortelle en mindreårig om sex, blir det galt, sier Hodneland.

Hun forstår at ikke alle lærere formidler seksualundervisningen på en god måte. Men derfra til at russen skal påta seg ansvaret, er for drøyt.

— Det er for mye fokusering på barn og sex allerede. Vi mener det er riktig å drive med opplysning, men da tilpasset aldersgruppe og på en pedagogisk måte. Jeg tviler på det er slik russepresidenten tenker det.

- Deres demokratiske rett

Forarget eller ikke, russen står fritt til å bestemme sine egne knuteregler. Fylkeskommunen har en dialog med elevene, men har ingen myndighet til å bestemme.

— Vi har appellert til dem om å fjerne de knutene som innebærer dødelige mengder alkohol, og de har i stor grad fjernet dem. Men russefeiringen er en privat institusjon, og det er deres demokratiske rett å velge knuter selv, sier konstituert fylkesopplæringsdirektør Svein-Erik Fjeld. Han vil ikke felle dom over den aktuelle knuteregelen.

— Hvis de presenterer et faglig opplegg er det greit. Men praktiseres det feil, kan russen i et uheldig øyeblikk gjøre noe dumt som kan hefte ved dem senere. Vi vil hjelpe dem til ikke å gjøre det, sier Fjeld.

Russepresidenten vil beholde knuteregelen. Den som derimot blir fjernet er premiering for å ha sex med hovedstyrets president.

— Nei, jeg vil ikke ha masse småjenter hengende rundt. Det er bare gøy, en gimmick, men likevel, sier Herland.