Sammen med politiet deltok Rune Viksund i helgen i en lureoperasjon som førte til at den frekke, unge svindleren gikk i garnet.

19-åringen ringte lørdag rundt til en rekke båtforhandlere i Bergens-distriktet. Han utga seg for å være representant for Russlands ambassade, og stresset voldsomt for å få kjøpt seg en båt. Han oppga at han hadde tidsnød fordi det skulle komme en russisk delegasjon til byen grytidlig mandag morgen.

– Han sa at båten kunne koste opptil en million kroner. Han hørtes troverdig ut først, men det var åpenbart at han ikke hadde peiling på båt. Jeg sa at vi hadde en demo-båt inne som han kunne få kjøpe for 690 000 — 700 000 kroner. «Da sier vi 700 000», svarte han. Når kunden pruter prisen opp, er det klart alle alarmklokker ringer, sier daglig leder Rune Viksund hos E. Viksund Båtbyggeri i Strusshamn.

19-åringen sa han skulle ordne med rekvisisjon og kjøpsbekreftelse fra ambassaden. Viksund gjorde en avtale med ham om levering av båten, men hadde sterke mistanker om at noe var galt. Derfor sjekket han litt rundt.

– Jeg ringte den russiske ambassaden i Oslo, som sa at de ikke hadde noen avdeling i Hordaland, og at de ikke hadde hørt om noe båtkjøp. Da ringte jeg politiet, sier Viksund.

Politiet spurte om han ville være med på en liten operasjon. Viksund holdt kontakten med «ambassaderepresentanten», og sørget for at leveringen av båten ble utsatt til politiet var klare.

Mandag morgen ble båten, en St. Cruz 280, gjort klar, med tre sivilkledde politimenn om bord. To politimenn i sivil var på plass på Vindenes kai, der 19-åringen skulle hente båten.

— Vi lot ham få komme om bord og forklarte ham litt om båten. Han ble temmelig paff da vi dro opp politiskiltene, sier en av politimennene som var med på operasjonen.

— Vi hadde et flott samarbeid med Viksund, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt.

— Selv om 19-åringen hørtes troverdig ut på telefonen, kan jeg ikke skjønne at forretningene han har lurt ikke har reagert på rekvisisjonene hans. De jeg så var fulle av skrivefeil og lite troverdige, sier Viksund.