To menn, en bergenser i 40-årene og en mann fra Hardanger i 20-årene, ble like før jul pågrepet, mistenkt for å stå bak omfattende tyverier fra avsidesliggende, nedlagte gårdsbruk og fraflyttede hus.

De systematiske tyveriene har skjedd i indre deler av Hordaland, fra Røldals-distriktet til Suldal kommune i Rogaland. Mennene har trolig også operert i Voss-området, og har mer eller mindre tømt de husene de har besøkt. For å få avsetning på varene har de to mennene reist til Bergen. Tyvegods er funnet igjen i flere bruktbutikker og hos antikvitetshandlere i byen.

Lagret på kammeret

Store mengder tyvegods er nå lagret hos politiet, både i Bergen og Odda.

BT fikk i går kveld ta en titt på gjenstandene, som var stablet i garasjen på politikammeret i Bergen. Her var det alle mulige ting: Utskjærte trefigurer, kister, vevde veggtepper, urner, stoler, bord, et gammelt flagg, solbriller, verktøy, et gammelt veggur, truger og et kjerrehjul. Også et flott innrammet bilde med riksvåpenet og norske flagg som motiv, tålmodig brodert da Norge forlot Sverige i 1905, var blant tyvegodset.

Ransaket leilighet

Gjenstandene på kammeret stammer fra et beslag i en leilighet i Bergen fredag. I Odda har politiet beslaglagt enda flere gjenstander fra et nedlagt gårdsbruk som en av de to mennene disponerte.

— Det er helt klart verdier i tyvegodset. De to mennene har tilstått en rekke av tyveriene. De ble varetektsfengslet 19. desember, men er nå sluppet løs. Men vi regner nå saken som oppklart, sier politiførstebetjent Torleif Fresvik ved Hardanger politidistrikt til Bergens Tidende.

Tyvene er ikke tidligere kjent av politiet.

Får gjenstandene tilbake

Anmeldelsene fra fortvilte huseiere er kommet inn til politiet helt siden i sommer. Politiet har også fått tips fra publikum, og til slutt kunne politiet pågripe de to mennene.

De rettmessige eierne av tyvegodset har levert inn lister over gjenstandene de mangler. Politiet har derfor godt håp om at de skal få tingene sine tilbake.

Tyvegodset som nå befinner seg i Bergen, vil etter hvert bli transportert til Odda der det vil bli samordnet med resten av beslaget.

BRUKT OG ANTIKT: Disse gjenstandene ble beslaglagt i en leilighet i Bergen fredag. Nå er tingene trygt forvart i garasjen på politikammeret.
FOTO: EIRIK BREKKE