• Det viktigste er at vi har det gøy, sier Ruth Schjønningsen før hun sender den turkise kulen bestemt av gårde. Det er tirsdag og formiddagsbowling for ivrige pensjonister.

— Ahrg! Helt håpløst, tramper Gjertrud Seim. Andre kulen gikk i grøften. Hun trenger ikke fortvile. Tirsdagen er ennå ung. Veldig ung. Klokken er så vidt passert ti, men bowlinghallen i Nygårdsgaten er alt fylt opp med kaffelukt, kulebuldring og et tyvetall trivelige pensjonister. Her møtes de en gang i uken til høy og lav kuleføring, konsentrasjon, prat, latter og vafler.

Veteraner og ferskinger

I år feirer Sentrum Pensjonist Bowlere 15-årsjubileum. For tiden har de 125 medlemmer. Noen har falt fra, nye kommer til. Ågot Sunde er helt fersk. Venninnen har holdt på i noen år, og nå skal altså Ågot prøve seg.

— Jeg har hatt lyst lenge, nå tok jeg mot til meg, sier Ågot før hun ser at navnet lyser på skjermen. Det er hennes tur. På streken får hun veiledning av Asbjørn Arnesen.

— Slapp av i armene. Det er det viktigste. Og gå litt lenger ned med kroppen, instruerer Asbjørn. Ågot gjør som hun får beskjed om, og ni kjegler må vike for kulen.

— Jaaa!

Stor applaus. Neste gang blir det strike, Ågot kjenner det i fingrene. På plastbenken ved siden av sitter Bjarne Nilsen, som har bowlet på i 13 år. - Jeg begynte den dagen jeg gikk av med pensjon. Fikk bowlingkule og sko i avskjedsgave på jobben, forteller han. Siden har det gått slag i slag.

— Her hygger vi oss. Treffer nye mennesker og gamle venner, og har det veldig sosialt og fint. Trim får vi og.

«Tirsdag er MIN dag»

— Neeei! Den gikk på blåbærtur! ljomer det fra bane åtte.

— Ja! No begynner det å ligne på nåkke!

— Se, strike! Han e' helt iskald!

Det er dette som er spennende med bowling, insisterer gjengen. En dag går alt glitrende, neste gang får man ingenting til. Kuler og sko kan man låne ved bowlingsenteret. Og pensjonister betaler halv pris for å spille. Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag formiddag.

— Jeg er her hver tirsdag. Det er MIN dag, smiler Ruth bestemt. Kan ikke være på hytten med mannen hele tiden.

Reiser på bowlingturer

— Ah, der bommet jeg på to. Jeg blir så nervøs når jeg ser deg, blunker en av herrene til en av damene. Energien spinner gjennom luften. Bowlerne reiser på turer også. Dagsturer til Voss (vi bowler og spiser middag) og konkurranser på Hamar (de er kanskje litt bedre enn oss), for eksempel. Interne konkurranser er de også med på. Pokaler og heder i luften.

I dag, siste tirsdag i måneden, er det telefonturnering mot pensjonistbowlerne på Hamar. Måtte de beste kjeglevelterne vinne.

KONSENTRASJON OG JUBEL: Hver uke møtes Else Johnsen (t.v.), Gjertrud Seim og andre fra Sentrum Pensjonist Bowlere til kulerulling og sosialt samvær. I år fylte klubben 15 år.
FOTO: TOR HØVIK