— Svært gledelige tall. Jeg merker også en overveldende positiv stemning ute blant folk. sier Torstein Dahle.

Den populære RV-politikeren tar ingenting for gitt selv om Opinion-målingen gir RV 4,6 prosent.

— Det er helt avgjørende for mine sjanser at alle som nå vakler mellom RV og SV, gir sin stemme til oss. For SV er jo inne med to mandater for lengst, sier Dahle.

Advarer mot taktikkeri

Den oppfatningen deler slett ikke SVs andrekandidat Audun Lysbakken.

— Selv om denne målingen er strålende, er det mandag avgjørelsen faller. Jeg oppfordrer venstresidens sympatisører om ikke å stemme taktisk. Gjør de det, risikerer vi at verken Dahle eller jeg får plass, og at høyresiden stikker av med sistemandatet, sier Lysbakken.

SVs formidable fremgang gjør at tredjekandidat Ragna Flotve fra Sveio rykker frem som en farlig outsider i kampen om sistemandatet i Hordaland. Sveio-kvinnen ligger nærmest sistemandatet, som Høyres Torbjørn Hansen har.

Høyre holder skansen

Største tilbakegang har Høyre. Men til tross for at partiet taper fire prosentpoeng og får en oppslutning på 21,9, beholder altså Høyre de fire mandatene partiet har hatt på tidligere målinger.

Torbjørn Hansen mener Høyre vil være strålende fornøyd med en valgoppslutning lik den dagens måling gir partiet.

— Det vil være en stor seier for Hordaland Høyre å få inn fire kandidater og bli det største partiet i fylket, sier Hansen. For en måned siden lå partiet og vaket helt oppe under trettitallet på BT-målingen.

Tveiten ryker ut

For Ap fortsetter nedgangen, viser Opinions siste måling for Bergens Tidende før valget. Et resultat på tjue blank sender Aps fjerdekandidat Rita Tveiten tilbake til Osterøy. Tveiten kan imidlertid søke trøst i at hun ligger hakk i hæl med SV i kampen om sistemandatet.

Ingmar Ljones er i øyeblikket inne på Stortinget. Bergensordføreren sier i en kommentar at KrF-tallene er hyggelige, men legger til klisjeen om at «gallup er ikke valg».

— Marginene er små. Derfor blir det ekstra ergerlig hvis det bare mangler noen stemmer på at jeg kommer inn, sier Ljones.

Usikre Venstre-velgere

Målingen er skuffende lesning for sentrumskameratene i Venstre og Sp. Venstre får sitt dårligste resultat på BT-målingene denne valgkampen. I kampen om sistemandatet ligger Venstre bak SV, Ap og Frp.

Trøsten for Sponheim får bli at så mange som hver tredje Venstre-velger i 97 fortsatt ikke har bestemt seg.

Poststemmene viktige

Seniorkonsulent Idar Eidset minner om at venstresiden kan vise seg spakere når de endelige stemmene skal telles opp.

700.000 velgere - mer enn hver fjerde – har forhåndsstemt i år. Fremgangen for SV kom siste uken, og partiet drar nok ikke så mye nytte av forhåndsstemmene som Høyre trolig vil gjøre, påpeker Eidset.

PÅ VEI INN: – Jeg merker en positiv stemning ute blant folk. Mange ønsker meg på Stortinget, sier Torstein Dahle (RV). På BT-målingen kaprer han sete på Hordalandsbenken.

PÅ VEI INN: – Jeg merker en positiv stemning ute blant folk. Mange ønsker meg på Stortinget, sier Torstein Dahle (RV). På BT-målingen kaprer han sete på Hordalandsbenken.
FOTO: ØRJAN DEISZ