Innen i morgen tidlig må Roligheten Ridesenter i Sædalen være jevnet med jorden. Da går en entreprenør i gang med byggearbeider på tomten. Men ridesenteret har ikke noe nytt sted å flytte til med sine 30 hester og 370 elever. Det kan bety kroken på døren for det populære ridesenteret.

I går ettermiddag var et hundretall foreldre og medlemmer, først og fremst tenåringsjenter, samlet til krisemøte i ridehallen. Stemningen vekslet mellom resignasjon og sinne. Demonteringen av hallen og klubbkontorene starter allerede i dag.

Siden 1973 har Roligheten Ridesenter holdt til i Sædalen. For noen år siden vedtok Bystyret en reguleringsplan for en storstilt utbygging i dette området. Vedtaket inneholdt formuleringer som forpliktet kommunen å skaffe nytt sted å være for ridesenteret.

Helt til det siste har ridesenteret og dets støttespillere forsøkt å overbevise byrådet om å gripe inn for å utsette rivingen, men uten å lykkes.

«Ført bak lyset»

— Vi føler oss ført bak lyset, sier Elisabeth Strømmen som er formann i Roligheten Rideklubb.

— Vi har ikke fått noe realistisk alternativ på tross av at kommunen har visst om flyttingen i flere år, sier Strømmen. Hun hevder kommunen bare er kommet opp med et alternativ, nemlig Bontveit, men at rideklubben ikke kunne akseptere dette på grunn av den usentrale beliggenheten.

— Vi er ikke kresen, men bussforbindelsen til Bontveit er elendig, sier Strømmen og Kari Kongsvik, en av de mange foreldrene som nå frykter at fritidstilbudet til tenåringsbarna forsvinner.

I Bergen kommune beklager man utfallet, og medgir at ridesenteret er havnet i en trist situasjon.

— Vi har gjort det som var mulig, men dessverre ikke klart å finne en alternativ plassering innen fristens utløp, sier Bjørn Ove Diesen, overingeniør i seksjon for idrett i byrådsavdelingen for barnehage, skole og idrett.

«Det har gått tregt»

Ridesenterets eneste håp er et område på Fjellbirkeland i nærheten av Midtun som de har fått tilsagn om. Men her kan de ikke flytte inn før tidligst i midten av juni.

Innflyttingen er nemlig avhengig av kommunal godkjennelse av byggetillatelse og søknad om omdisponering. Godkjenning kan tidligst foreligge om en måneds tid. Ridesenteret er avhengig av å få sette i gang gravearbeider, driftsbygningen må pusses opp og det trengs tillatelse til oppføring av ridehall, opplyser Strømmen.

— Vi er enige i at dette har gått tregt, men vi har plan- og bygningsloven som vi må forholde oss til, sier Diesen i byrådsavdelingen.

— For to uker siden fikk vi vite at ridehallen måtte ned innen 18. mai. Men kommunen ba oss ha is i magen og at dette skulle ordne seg, sier Strømmen, som synes kommunens behandling av ridesenteret er under enhver kritikk.

«Ingenting å støtte»

Ridesenteret har ikke penger til normal drift uten inntektene fra den ordinære driften og ridekursene. Resultatet kan derfor bli endelig nedleggelse. Inntil videre er hestene sendt på beite i Sandalen., men de løpende utgiftene fortsetter å tappe kontoen.

— Hestene spiser like mye selv om vi ikke har noen hall til dem, sier Strømmen oppgitt.

Kommunen har ikke kunnet bidra økonomisk i overgangsperioden frem til de kan flytte inn i nye lokaler.

— Ridesenteret har på selvstendig grunnlag besluttet å legge ned driften, og dermed er det ingenting å støtte, sier overingeniør Diesen.

Utsetter ikke byggestart

Det er Bergen Tomteselskap som eier området og som vil bygge 424 boligenheter på tomten.

— Vil dere vurdere å utsette byggestarten?

— Nei, det har ikke vært aktuelt. Vi har kontrakt med en entreprenør som skal stå for utbyggingen. Å utsette byggestarten ytterligere ville fått store økonomiske konsekvenser for oss, sier Asbjørn Algrøy, administrerende direktør i Bergen Tomteselskap.