Jeg er enig i at beløpet er bedre enn ingenting; men jeg lurer på hva Giske tror skarve 1000 kroner kan utrette. Studentenes elendige økonomiske situasjon skyldes ikke bare at de har lite penger.

I vel så stor grad skyldes det deres skyhøye utgifter. De bor seg i hjel, har skyhøye utgifter på bl.a. bøker og transport, og som om det ikke var nok så har de gjeld opp etter ørene når de er ferdige. I tillegg til mer penger må det altså gjøres noe for å senke boligprisene og andre utgifter samt øke stipendandelen og fjerne markedsrenten på studielånet. Senterpartiet fremmet et forslag i innstillingen til Giskes kvalitetsreform som vi ikke fikk tilslutning for, men som vi fortsatt vil kjempe for: rentefritt studielån! For det kan da vel ikke være sånn at staten skal tjene penger på at unge mennesker får seg utdanning?

I forhold til dagens markedsstyrte rente som faktisk er på hele 7,9 prosent, vil en låntaker med lån på 250.000 spare 10.000 kroner i året med Senterpartiets opplegg. I løpet av hele tilbakebetalingsperioden vil en låntaker spare ca. 200.000.

I tillegg går Senterpartiet inn for at alle skal kunne tjene inntil 50.000 kroner skattefritt, at stipendandelen økes til 40 prosent og ikke minst at det opprettes statlige boligplaner og reguleringer som hindrer hushaiene i å ture frem som de vil.

Staten bør pålegges å finansiere studentboliger med 60 prosent mener vi, men det gjør visst ikke alle. Ap og Høyres studiepolitikk der kun de «flinke» får stipend og kun de «rike» kan bo, truer prinsippet om lik rett til lik utdanning.

Senterpartiet ønsker at vårt utdanningssystem skal være tilgjengelig for alle, og at ingen skal måtte jobbe ved siden av studiene. Fordi det er rettferdig!

Av Paul Jakob Helgesen, senterstudent