Grunnlag for papirproduksjonen er cellulose, som enten vinnes fra hogget tre eller gjenvinnes i resirkuleringsprosesser. Tre binder mye av den enorme CO2-mengden vi mennesker produserer og gir oss rent surstoffet tilbake. Innsamling av brukt papir er et alternativ som tar vare på skogene, og dette er noe nordmenn har praktisert i mange år.

Men hvordan står det til med motivasjonen til å bruke resirkulerte produkter?

Det vi har kunnet finne av resirkulert papir i Bergen, er toalett— og kjøkkenpapir i noen butikker. Og hvis man leter lenge nok, finner man også brevpapir. Resirkulert papir til printing eller kopiering derimot ... er umulig å oppspore i Bergen! Er det ikke etterspørselen stor nok? Man får ofte tilbudt såkalt miljøpapir, men det betyr bare at det er klorfritt bleket, det går like mye skog for det.

Finnes det i det hele tatt en kommune eller en bedrift her til lands som bruker resirkuleringspapir til kopiering eller printing?

Hvorfor kan ikke kommuner, bedrifter, butikker og ikke minst privatfolk, bruke resirkuleringspapir for sitt nødvendige og unødvendige papirarbeid? Dette er fullt etablert praksis i den offentlige og private virksomheten i andre europeiske land.

Motargumentene man møter i Norge er at resirkuleringspapir støver mer, øker vedlikeholdskostnader og er stygt. Alle disse problemene ble faktisk løst allerede tidlig på 90-tallet. Resirkuleringspapir i 2002 er av ypperste kvalitet - spør etter det i butikker og spesielt på din arbeidsplass og skap et marked!

Skån det vi har igjen av grønne skoger - bruk returpapir, du også!

LUDGER DORLÖCHTER