To tyske brødre lå og fisket i ved Skjeljeboskaget i Korsfjorden, men fikk maskinstopp og rekte nordover mot Viksøy i den friske vinden. På mobiltelefon fikk de varslet om uhellet.

Hull i båten

Losstasjonen satte i gang søk, men da de fant båten var den full i vann, og lå og hogget opp i land. Begge brødrene var havnet i sjøen, den ene ble observert helt oppe i fjæresteinene. Å komme seg inn der var håpløst for den store losbåten.

Nils Magne Vardøy så fra stuen sin at noe var galt, ringte losbåten, og fikk høre hva som var skjedd. Han dro derfor ut med sjarken sin.

Nede ved sjøen fikk han med seg hyttenaboen Arild Samdal som jobbet i nøstet sitt. Ute på vågen fant de en av mennene og dro ham om bord i snekken. Mannen var sterkt nedkjølt, men i live. Dessverre omkom den eldste av brødrene, men den heldige har prøvd å få tak i Nils Magne Vardøy.

— Han ringte kona mi, men ville prøve igjen seinare, sier skipperen på beredskapsfartøyet «Sartor». Dagen etter redningsdåden dro på han på vakt på Haltenbanken.

Hilsen fra det maritime miljøet

I går ble han hedret av Torolf Rein som er daglig leder av Maritime Bergen. Også Karsten Høyland, som er daglig leder av Sartor Shipping og Team Møkster skrøt av mannen sin, og Karoline Vinsrygg fra rederiforbundet kom med gode ord om den norske sjømann som stiller opp uten å nøle når liv står på spill.

Nils Magne Vardøy er utnevnt til årets «Påskehelt» av NRK Nitimen og Norsk Folkehjelp

— Gleden var stor da jeg hørte at det var en om bord i «Sartor», for da visste jeg at det var folk med kunnskap om å redde liv, sa Thorolf Rein i går, tydelig stolt over at det var en sjøens mann som ble hedret på en tid da alles øyne er rettet mot fjellet.

HELTEN: Nils Magne Vardøy fikk overlevert en overlevelsesdrakt.
FOTO: ØRJAN DEISZ