Implantat-behandling, som innebærer at kunstige tenner festes til kjeven med skruer av titan, er ofte et godt alternativ til gebiss. Men mange har latt seg skremme av feilslåtte implantat-operasjoner.

— Jeg kjenner til flere tilfeller der folk ikke har ønsket implantat-behandling, til tross for at det utvilsomt ville vært det beste, sier Carl Christian Blich.

- Musikken er mitt liv

Michael Titt er en av de få som kunne risikert å gå en tidlig pensjonisttilværelse i møte – på grunn av dårlige tenner.

Nå er imidlertid karrieren i Bergen Filharmoniske Orkester reddet, takket være omfattende operasjoner i kjevene.

— Musikken er mitt liv. Implantat-behandlingen gjør at jeg kan fortsette som profesjonell musiker, sier Titt, som har spilt tverrfløyte i Harmonien i 34 år.

En arvelig tannkjøttsykdom har gjort tennene hans svake og skjeve. Siden han var barn har han måttet gå til tannlegen nesten hver måned. For seks år siden så det ut til at hele karrieren ville gå fløyten.

— Tennene i overkjeven kollapset to timer før en konsert i Domkirken. Tannlegen klarte å få til en nødløsning, slik at jeg kunne gjennomføre konserten. Deretter startet den omfattende implantat-behandlingen, sier Titt.

Full av lovord

Han mener det ikke er tvil om at operasjonen har reddet karrieren hans.

– Jeg er avhengig av sterke tenner for å kunne gjøre jobben min. Jeg ville ikke gi opp, selv om jeg ble anbefalt å legge fløyten på hyllen og heller begynne å spille fiolin. Kan du tenke deg? Titt er full av lovord om spesialistene som står bak behandlingen. Nå venter en tilsvarende operasjon i underkjeven.

— Jeg håper jeg kan fortsette å turnere i flere år, sier 62-åringen, som skal ha sin neste konsert med Harmonien i København på lørdag.

GA SEG IKKE: Michael Titt ble anbefalt å begynne med fiolin da tennene hans sviktet. I stedet sa han ja til implantat-operasjon – og kunne dermed fortsette karrieren som profesjonell fløytist.
FOTO: TOR HØVIK