Statsadvokat Jan Hoel i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane tok beslutningen før helgen i samråd med Riksadvokaten, skriver Aftenposten.

To ungdommer har hittil vært tiltalt for vold og trusler mot indiskfødte Arve Beheim Karlsen (17), som for to år siden ble funnet død i Sogndalselven. De to ungdommene hadde jaget Arve og ropt «drep negeren, drep negeren. « Men selv om påtalemyndigheten mente gutten ble trakassert på grunn av hudfargen, var ikke rasismeparagrafen med i tiltalen.

— Systematisk mobbet - For oss er dette en bekreftelse på det vi har visst hele tiden, nemlig at Arve ble systematisk mobbet på grunn av hudfargen, sier Arves mor, Kari Beheim Karlsen, til Aftenposten. Hun sier det er synd at det tok så lang tid før politiet og påtalemyndigheten tok opplysningene om rasisme alvorlig. Familiens advokat, Gunnar Solbraa, har flere ganger bedt om at tiltalen måtte skjerpes.

For to uker siden, etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo, ba Riksadvokaten alle statsadvokater om å behandle rasismesaker prioritere saker med rasisme. Kari Beheim Karlsen håper den nye tiltalen er en avgjørelse som står på egne ben, og som ikke er kommet på grunn av Holmlia-drapet og debatten etterpå.

Statsadvokat Jan Hoel har til nå ment at vilkårene etter straffelovens paragraf 135 A, rasismeparagrafen, ikke var oppfylt. Han mente at de rasistiske truslene mot Arve Beheim Karlsen ikke ble «framsatt offentlig eller spredt blant allmennheten. « Det er foreløpig uvisst hvilke opplysninger påtalemyndigheten bygger på når tiltalen nå er utvidet. Hoel ønsker ikke å kommentere eller bekrefte sin nye beslutning før mandag.

Forsvarerne reagerer

De tiltaltes forsvarere, advokatene Knut Storberget og Tor Erling Staff, reagerer kraftig på tilleggstiltalen etter rasismeparagrafen.

— Dett er den mest politiske og populistiske tiltalen jeg har sett, sier Storberget til Aftenposten.

Staff mener situasjonen rundt dødsfallet ikke rammes av rasismeparagrafen.

— Jeg er stygt redd for at det er skapt så mye larm omkring denne saken at påtalemyndigheten har latt seg bevege til å bruke den som en prøvesak. Det er en farlig utvikling dersom påtalemyndigheten lar seg styre av spesielle begivenheter og temaer som står på den nasjonale dagsorden, sier Staff.

Vil ha saken flyttet Staff vurderer å begjære rettsforhandlingene flyttet fra Indre Sogn herredsrett, fordi han frykter at klienten ikke vil få en rettferdig behandling.

Siden 1977 er bare sju personer tiltalt for rasisme etter straffelovens paragraf 135 A, ifølge en gjennomgang Lovdata har gjort for Aftenposten. Seks ble dømt, men en ble senere frikjent i Høyesterett.

Rettssaken mot de to guttene starter i Indre Sogn herredsrett 13. mars.

NTB