ROY HILMAR SVENDSEN

Nå vil den uheldige 22-åringen lytte til sin bekymrede familie og slutte i den utsatte jobben.

Klokken 04.05 natt til i går slo ransmannen til på ny mot Mix-kiosken i Kong Oscars gate. Nok en gang brukte den kortvokste raneren paraply og finlandshette, og nok en gang var det 22 år gamle Ørjan Hauge som sto bak disken.

— Jeg er sikker på at det er samme mann. Forskjellen var at denne gangen brukte han ikke en lekepistol, men en revolver. Jeg ble vettskremt, sier Hauge.

BT møter den unge kioskekspeditøren knappe åtte timer etter ranet. Blodtrykket har senket seg, og redselen er for det meste gått over til sinne. Historien han forteller er nesten den samme som sist. Likevel er det en helt annen 22-åring som møter oss denne gangen.

Så rett inn i revolver

— Nå har det vært veldig mye. Jeg tåler en trøkk, men alt har en grense. Kjæresten og familien har bedt meg om å slutte i kiosken. Og hvis jeg skal være ærlig, så er lysten til å gå tilbake på jobb heller laber, sier Hauge.

Han var alene i kiosken og hadde akkurat vunnet 1900 kroner på spilleautomaten da raneren slo til.

— Da jeg snudde meg, så jeg rett inn i en revolver. Min første tanke var at han var kommet for å ta meg, på grunn av en del ting jeg sa til pressen forrige gang om lekepistolen hans. Hjertet stoppet et par sekunder. Jeg var livredd, medgir Hauge.

Angsten ble ikke mindre da ransmannen i stedet for å gå rett ut, snudde seg og rettet revolveren mot Hauge.

— Nå får jeg en takk for sist, tenkte jeg. Men heldigvis forsvant han ut døren, forteller 22-åringen.

- Umulig å gardere seg

5000 kroner fikk paraplyraneren med seg sist. Ransutbyttet ble ikke det helt store denne gangen heller. Et mindre pengebeløp fra kassen, noen tobakksvarer, og de 1900 kronene som Ørjan Hauge nettopp hadde vunnet på spilleautomaten.

Etter forrige ran tenkte innehaver Jarle Takvam at det muligens var like greit å legge ned kiosken. Foreløpig blir det med tanken.

— Det er ikke aktuelt å legge ned. Det blir for ille. Men dessverre er dette en risiko i vår bransje. En kan ikke gardere seg hundre prosent mot ran, sier Takvam.

Nok en gang priser han seg lykkelig for at ingen kom til skade. Han uttrykker også stor forståelse for at ekspeditør Ørjan Hauge kan ha fått nok.

— Nå begynner ting å bli litt utrivelig, for å si det mildt. Jeg har ikke tenkt å tvinge noen på jobb, sier Takvam, som har satt i gang flere ransforebyggende tiltak etter forrige gang.

— Jeg vil ikke gå i detalj, men et av hovedpunktene er at det skal være minst mulig kontanter i kiosken, sier han.

Fortsatt på frifot

Sent i går kveld hadde politiet fortsatt ikke pågrepet paraplyraneren.

— Vi vil svært gjerne komme i kontakt med folk som kan ha gjort interessante observasjoner i området, sier politiførstebetjent Carl Petter Leganger ved volds- og sedelighetsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Raneren blir beskrevet som kortvokst med mørk bekledning og finlandshette. Han bar på en paraply og en plastpose da han forlot kiosken.

— Mannen skal ha snakket noe som hørtes ut som gebrokkent norsk. Men det kan ha vært tilgjort, sier politiførstebetjent Leganger.

Tilfeldighet

Ørjan Hauge selv håper inderlig han har sett paraplyraneren for siste gang. Han er overbevist om at det er en tilfeldighet at raneren to ganger har slått til mot ham.

— Kanskje han kom tilbake fordi det gikk så lett å rane meg sist? Jeg vet ikke, sier Hauge, før han tar farvel med BTs to utsendte.

— Jeg håper det er siste gang jeg ser dere også - i alle fall i denne sammenhengen, smiler 22-åringen.

VETTSKREMT: 22 år gamle Ørjan Hauge trodde raneren var kommet for å ta ham. - Da han rettet revolveren mot meg, tenkte jeg at «nå får jeg en takk for sist,» sier Hauge.

SAMME MANN? Dette videobildet ble tatt forrige gang raneren slo til. Ørjan Hauge tror det er samme mannen som står bak ran nummer to.

ARKIVFOTO: KNUT STRAND