I kjølvannet ligger de mange nedlagte skipsverftene, småbrukene, barneskolene og de gjengrodde fotballbanene langs kystleien fra Bergen til Haugesund. På kaien sitter tre tyrkere og gomler på en kebab. Gjestene på de mange uterestaurantene langs Smedasundet kan telles på to hender. På den italienske ristaurante Casa Mia sitter et kjærestepar fordypet i pizzaen. Det er filmfestival i Haugesund.

BØNDER GÅR IKKE på filmfestival. Sammen med industriarbeidere er de den yrkesgruppen som er mest utsatte for depresjoner, leser jeg i søndags-BT, og jeg er usikker på om jeg vil anbefale dem å dra til Haugesund. I det jeg ankommer, sitter et fulltallig pressekorps fordypet i Erik Skjoldbjærgs mørke «Prozac Nation», mens alle andre festivaldeltakere har sluttet opp om Magnus Martens' «United» fra Etne — en film om fotball, kyssing og sånt.

GÅGATEN I HAUGESUND er i kveld regissert av de narkomane. Dem er det mange av. I tillegg til dem, er det bare Skule Waksviks bronsehjort som er ute i kveld. Den står optimistisk og venter utenfor den nedlagte DnB-filialen. På panseret av en Ford Sierra sitter en fjortis med kort topp og lav joggebukse og fyller noe hvitt pulver på en Maxi-Pepsi. Det er neppe hvetemel.

UTENFOR RICA MARITIM har 600 champagneglass og fire starspotters tatt oppstilling. De venter på gjestene fra den offisielle verdenspremieren på «United». Harald Eia kommer ikke. Bård Tufte Johansen kommer ikke. Lykken skal ikke være lett.

150.000 mennesker i Norge spiser lykkepillen, leser jeg i Dagbladet. Ja vel, tenker jeg. Det er sannsynligvis en grunn. Det er ikke alle mennesker det hjelper å si at «nå må du til helvete se og ta deg sammen» til, som den rosa livsstilsbibelen Dagens Næringsliv anbefalte som terapi for Elisabeth Wurtzel i hennes depresjonshelvete i «Prozac Nation». Heldigvis er ikke hovedrolleinnehaver Christina Ricci kommet til Haugesund enda. Men jeg tror jeg vil ta henne med til Waksviks bronsehjort og intervjue henne om lykken i livet der. Det er utrolig hva dyr kan hjelpe mennesker med.

FRA MITT BESKJEDNE KRYPINN på Comfort Hotel Amanda, kan det høres ut som festivalgjestene er i ferd med å innta Smedasundet. Sildakongen har i alle fall pakket ned sine hermetiske gleder, og det er kanskje tid for å gi seg festivalen i vold. Det er filmfestival i Haugesund. Prozac - United. 0-0?