Bergen Turlag og Bergens Tidende anbefaler at du tenker alternativer når du planlegger dagsturer på ski denne påsken.

Mange vil foretrekke å reise til de kjente stedene som Geilo, Kvamskogen, Voss og Finse der du både kan gå skiturer og kjøre i alpinanlegg. Ønsker du derimot å gå skitur uten å oppsøke de mest populære og trafikkerte stedene, finnes mange muligheter.

Enten du søker et sted du kan oppsøke for en dagstur på ski, eller du ønsker å kunne overnatte — for eksempel i en av Bergen Turlag sine hytter - er det mange steder å velge i.

«Nye» fjell for skiturer

Bergen Turlag vil gjerne slå et slag for å velge Kalvedalen i Lindås dersom snøen holder seg til påske.

Daglig leder Målfrid Hatteland i Bergen Turlag forteller at det er bygget ny turlagshytte i Kalvedalen i Fjonfjella på grensen mellom Lindås og Masfjorden.

— Hytten ligger bare 450 meter over havet i et området fritt for vannkraftreguleringer. Den er lett tilgjengelig når vannene i området er trygge, og det er de normalt når påsken er tidlig som i år. Vanlig test av isen ved elveoser og smale partier der vannet kan være i bevegelse, bør gjøres, sier hun.

Utgangspunkt for turer

Hatteland anbefaler turen fra Stusdal i Romarheimsdalen via Bjørn Westhytta, Tverrvatnet, Padaøysætra, Flådalsvatnet og til Kalvedalen. - Normalt tar turen tre timer. Hytten er åpen, men har ikke proviant, men er ellers godt utstyrt, med blant annet 18 sengeplasser og mye golvplass. Dette er et flott utgangspunkt for dagsturer. Der er flate partier på vannene og i dalførene i flere retninger og topper som når over 800 meter, sier hun. Ruter er ikke kvistet og kart og kompass er påkrevet.

Flotte turer på Osterøy

— Bare en halv times kjøring fra Bergen er det mange spennende turområder på Osterøy, sier turlagslederen.

— Kjente fjell på Osterøy er Høgafjell (868 m.o.h), Bruviknipa (822) og Rispingen (742). I disse områdene vil det ikke være problemer med snø. På Osterøy kan en velge mellom korte eller lange, lette eller tyngre turer alt etter alder, form og turfølget. Turmulighetene på øyene er mange enten en vil på en topp eller vil ha en rundtur i lavere terreng, sier hun.

Overnatting på Træet

— Skulle du ønske en tur til Osterøy med overnatting, har Bergen Turlag restaurert småbruket Træet som ligger midt inne på øyen i området mellom Rispingen og Høgafjell, ikke langt fra gården Blomdal. Primært er Træet et tilbud for Barnas Turlag, men kan benyttes av alle. På Træet er det 19 senger og her går det an å ligge flere dager. Bestilling av plass og nøkkel fås hos Bergen Turlag. Træet er et fint utgangspunkt for kortere turer i Lonadalen eller toppturer til Høgafjell eller Rispingen.

God planlegging

Bergen Turlag ga nylig ut årets turprogram. Dette er et utmerket verktøy for planlegging av turer. Også når man skal planlegge påsketurene - enten man skal på dagsturer eller ønsker å gå lange fra-hytte-til-hytte-turer - gir turprogrammet nyttig informasjon og gode tips. her er de forskjellige områdene og turmulighetene beskrevet. Den tiltalende trykksaken har også gode planleggingskart. Programmet er gratis.