Igjen har vi fått demonstrert pressens totale manglende evne til selvkritikk. Det nå herostratisk berømte programmet til Gerhard Helskog har til fulle vist at pressen hegner om sine egne. Riktignok har de fleste pressefolk (med ekkelt unntak av BTs «kultur»-journalist) innrømmet at programmet inneholdt noen «uklarheter», men utrolig mange pressefolk lar det skinne gjennom at egentlig synes de Helskog burde sluppet unna — fordi han «er jo så flink»!

Utrolig. Flink? Til å henge ut andre gjennom invektiver og inuendo? Fordi han til slutt ble så opptatt av å finne noe å henge ut som virkelig smalt, at hans egentlige motiver ble avslørende klare? Det dere pressens logrende pudler ikke har empati til å forstå, men som mange av oss andre ser, er at hvis ikke Helskog hadde gjort denne tabben overfor noen like egoistiske drittsekker som ham selv, nemlig toppidrettsfolkene - så hadde det aldri kommet noen tilsvarende beklagelse. For uheldigvis for ham har toppidrettsfolkene en enda høyere stjerne i befolkningens bevissthet enn ham selv. Hadde det istedenfor vært en ukjent lavstatusperson, som ble uthengt uskyldig for spritsmugling i Rikets Tilstand, hadde Valebrokk bladd opp millioner da? Hadde Helskog sagt så mye som ett eneste unnskyld da?

Vi som har fulgt pressen noen år, vet godt at dette sannsynligvis aldri hadde skjedd. Vi som husker BTs servilitet overfor et av de mest avskyelige maktovergrep i Bergen - bumerangsakene - vi har nok en mening om dementienes og unnskyldningenes styrke dersom det hadde vært en utlevd stakkarslig narkoman som ble uthengt for noe hun ikke hadde gjort. Vi som har sett BT sine usmakelige harseleringer overfor de usleste i samfunnet gjennom «morsomme» rettsreferater fra lassisenes ubehjelpelige bortforklaringer, vi har nok vanskelig for å se dette.

Som en blind høne kan finne et korn, har Rikets Tilstand hatt noen få, virkelig gode, kritiske programmer. Altfor mange av programmene har endt opp som spikersuppekoking på minimale avvik. Men det sitter kanskje mange uskyldige som føler seg hengt ut. De får nok ikke en krone fra Valebrokk eller et aldri så lite unnskyld fra Helskog.

Denne sakens største skam er ikke at Helskog lagde et program uten hold i, nei, det er at resten av pressen svikter så totalt i oppfølgingen. Pressen har aldri vist empati for dem de henger ut, med mindre det er en av deres egne. Jeg gruer meg til neste «kritiske» reportasje.

HALDOR FOSSE,

OS