SILJE KATHRINE SVIGGUM

— La oss bevise at Bergen er Norges partyhovedsted nummer én! Klarer vi deeeet? gauler Vegard Thomas Olsen alias Short Cut.

— Jaaaaaaaaaaa, brøler publikum. Det er mellom fire og seks tusen av dem. Programlederen fra NRK1s «VG-lista Topp 20» farer frem og tilbake på scenen mens han slenger ut promo-ting og pisker opp stemningen.

Short Cut er en vennlig hai som hersker over en ellevill sildestim, Short Cut er den kule broren til venninnen din og den kjekke nabogutten som får jentehjerter til å banke.

Ensomt hjerte, stor sjarm

Jo da, Thomas Vegar Olsen kan definitivt sine ting. Oppskriften?

— Det hjelper selvfølgelig å være programleder for Norges offisielle salgslisteprogram. Det er veldig viktig å være imøtekommende med publikum. Det er bare dumt å være ekskluderende og late som det er ens eget show. Det er publikums, presiserer Short Cut.

Backstage tusler Maria Mena, rapperen Apollo, Paperboys, Padington og Galaxee. Sammen med El More (bandet med Big Brother-låten «Close To You») og de anorektiske småripsene i svenske Peaches skal hun servere mer eller mindre playback-versjoner av sommerens hotteste slagere.

— Jeg er veldig syk egentlig, men det er fantastisk å være her. Jeg ønsker å formidle dette: «Vær deg selv», smiler en redusert Maria Mena.

16-åringen skriver autografer til alle som vil ha og spanderer noen ord og et smil samtidig.

— De fleste kan få det til. Jeg tenkte på albumet mitt som min eneste sjanse. Jeg ville at folk skulle skjønne hva jeg gjennomgikk med spiseforstyrrelsene og alt. Jeg har alltid følt meg ensom, men det går bra nå, forsikrer hun.

Hete slag

Det nærmer seg konsertstart. Stemningen koker. Kloke er de få foreldrene som stiller seg som buffere sammen med barna sine. Medlemmene i Bergen Røde Kors Hjelpekorps løper snart som piskete skinn - haler ut dehydrerte tenåringsjenter og barn.

Mellom innslag av aerobicbuktende dansere, Morten Abel-imiterende vokalister og liksomspillende gitarister får publikum servert peptalk og promomateriale av turnéstaben. Verden er en lydvegg. Konferansier Håvard «Howard» Sylte hopper galant over Bruce Springsteen og andre gamle ringrever som er på listen, men ikke spilles for unge ører. I stedet pusher høyttalerne pop til øreproppene presses ut. Det spiller ingen rolle. Publikum koker.

Førstemann til mølla

Etter glupskheten å dømme skulle en ikke tro norske barn hadde jevnlig tilgang verken til popmusikk eller presanger. Hendene sliter i T-skjortene. Jenter og gutter slåss så lenge at vaktene må gripe inn. Ler og flirer, vinker og hyler.

På scenen vakler vokalisten i El More. Hun kan triksene, blunker og sperrer opp gluggene, men ser ut som hun kreperer av kjedsomhet bak sminken.

Kjekt da, med takknemlig publikum. Alle kjenner El More, Eminem, Ronan Keating de andre store som ikke fant veien til Vestlandet for denne gang.

— Paperboys var best. De spilte live. Det betyr at de kan musikken sin. Det er utrolig kjipt med playback, mener Inge Brennan (16).

— Det er mye dritt på VG-lista, men hiphopen er bra. Foreldre burde forresten ikke sende barna sine hit før de er 14 år, tilføyer han.

Så spørs det bare om popindustriens unge skuddskiver lar seg stagge....

STOR STAS: Marte Stangnes (9) var nær ved å bli klemt pusten av i mylderet. En tur på scenen til artist og programleder Short Cut hjalp.

KONSERTENS STJERNE? - Jeg får helt frysninger av å stå er oppe. Så flotte dere er! sa Maria Mena. Fremførelsen av låten «Free» var blant kveldens høydepunkt.

FJORTISFANS: Tonje W. Olsen (t.v.) og Ann-Karin Knutsvik (bak) var umettelige både på musikk og rekvisitter da VG-lista avsluttet sin sommerturné i Bergen i går.