Politiet hadde plutselig gått til aksjon mot området, uten noen forklaring og uten at det var blitt kastet så mye som en neve grus fra demonstrantene. Jeg var sammen med flere hundre fredelige demonstranter, vanlige engasjerte mennesker som sang sanger, holdt appeller og forsøkte å holde motet oppe. En mann like ved meg ble slått da han ikke satte seg raskt nok ned på bakken, politiet skjelte ut vanlige mennesker og kalte dem «idioter» og «kommunistsvin». Det var som en scene fra en film. For oss som var med var det vanskelig å venne seg til tanken på at vi kunne bli frarøvet grunnleggende demokratiske rettigheter på denne måten, i Skandinavia i 2001.I løpet av helgens protester mot EU-toppmøtet har tusenvis av mennesker sett hvordan demokratiet begrenses når makthaverne føler seg truet, og vi har sett hvordan politistatens stygge ansikt lurer bak EU-toppenes festtaler om demokrati og frihet. Politiets ansvar for voldsomhetene i Göteborg og deres overgrep mot fredelige demonstranter har vært vel dokumentert i norsk presse de siste dagene.

Derfor er det både provoserende og skuffende å lese BAs leder søndag. Ifølge BA var demonstrantene i Göteborg «naive idealister», «nyttige idioter» og «dumme». Videre hylles EU-toppene som gode demokrater. Lederen sammenlikner til og med demonstrasjonene i Göteborg med nazistenes kamp for maktovertakelse i Tyskland før 1933!! Dette innlegget er også et svar til Harald Hove i Bergen Unge Høyre som i forrige uke beskyldte meg for å oppfordre til hærverk og vold i forbindelse med toppmøtet. Både Hove og BAs leder snur verden på hodet.

De som er ansvarlig for vold og hærverk er først og fremst lederne i EU og andre kapitalistiske stater og land som styrer et samfunnssystem som systematisk undertrykker og ødelegger mennesker over hele kloden. Vi lever i en verden hvor mellom 30.000 og 40.000 barn dør av sult – hver dag. De som forsvarer dette systemet er de samme som er forferdelig opprørt over at noen kaster steiner på toppmøter i EU og WTO. Jeg forsvarer ikke volden som ble utøvd av enkelte demonstranter, steinkastende pøbel går først og fremst EUs ærend og skader saken til de fredelige demonstrantene. Men det verken BA eller Hove får med seg, er at protestene egentlig handler om helt andre ting enn vold. Volden utøves av politiet og av et marginalt mindretall blant aktivistene, mens titusener av mennesker deltar i fredelig, folkelig protest.

Men når volden tar over, drukner dette. Derfor er det ingen grunn til å tro at vi som deltok i Göteborg ønsket volden. Og etter å ha sett politiet storme fredelige møter og gjennomføre hundrevis av vilkårlige arrestasjoner, etter at de har truet sekstenåringer med automatvåpen og skutt med skarpt mot demonstranter er det lett å plassere hovedansvaret for bråket. Det ligger hos politiet, og derfor hos deres oppdragsgivere i den svenske regjeringen og i EU.

Av Audun Lysbakken,nestleder i Sosialistisk Ungdom og stortingskandidat for SV