JAN STEDJE jan.stedje@bergens-tidende.no

Den 113 år gamle trebygningen brant ned til grunnen på vel en time natt til onsdag. Bare brannmurer står igjen. Også verdifulle originalfotos fra mer en 100 års fjellklatring i ville Vest-Jotunheimen gikk tapt i brannen. De kan ikke erstattes.

Lyste opp fjellsiden Det var folk nede i bygda Fortun som oppdaget lys i fjellsiden ved Turtagrø, og varslet om brannen litt før klokken 24 natt til onsdag. Da brannsmannskapene fra Luster kom opp i fjellet, var hotellet på det nærmeste nedbrent.

Turtagrø Hotell som ligger like ved riksveg 55 over Sognefjellet har vært base for fjellklatrere i Vest-Jotunheimen siden sommeren 1888. Oldefar Ola Berge til nåværende eier Ole Berge Drægni bygde hotellet. Drægni er bosatt i Bergen.

Sist sommer ble det åpnet et bibliotek for fjellsport på hotellet, blant annet med dokumentasjon for den første store norske klatreekspedisjonen utenlands, til Tirich Mir i 1950. Deltakere på denne ekspedisjonen deltok på 50-årsmarkeringen på det gamle Turtagrø Hotell i sommer.

Ingen i hotellet Da brannen brøt ut, var det ingen personer til stede på Turtagrø Hotell, som også var stengt for vinteren. Trebygningen har vært modernisert i flere omganger de siste par ti-årene.

Drægni sier til Begens Tidende at en vedlikeholdarbeider fra Luster avsluttet malerarbeid på hotellet i 17-tiden tirsdag, vel seks timer før brannen brøt ut. Ifølge Drægni har han bekreftet at byggeviften ble avslått, og at det ikke ble gjort opp eld i ovner/peis på hotellet tirsdag.

Vurderer nybygg Når det gjelder mulighetene for å bygge et nytt hotell på Turtagrø sier Drægni: — Det er min ambisjon. Men nå må jeg avvente rapport fra politi og forsikringsselskap før jeg tar noen beslutninger om Turtagrø.

Drægni sier for øvrig at hotellet, som holder åpent i perioden mai til utgangen av september, hadde god booking for sommersesongen 2001 og at de siste tre årene har gitt brukbar drift på Turtagrø.

Politiet i Sogn avslår helt å uttale seg om mulige årsaker til hotellbrannen på Sognefjellet. Les også: Turtagrø Hotell brant ned i natt

FULLSTENDIG UTBRENT: Det var ingenting brannfolkene kunne gjøre da de ankom Turtagrø natt til onsdag. FOTO: ODDLEIV APNESETH