To sjuendeklasser fra Bømlo og Os måtte i går skuffet konstatere at de ikke kom seg til Geilo på leirskole slik de hadde planlagt. Et ras på bergensbanen sørget for det.

I stedet ble det pizza og brus og hjemmebakt bladkrans og sjokoladekake på Kuventræ skule. Kvelden ble ikke så ille, tross alt. Det sørget foreldre, lærere, elever og en rektor i Os for.

Fikk overnatte i Os

For elevene fra Rubbestadneset og Rolfsnes skule på Bømlo ville det blitt litt langt, og ganske dyrt, å reise helt hjem igjen. Derfor tok lærer Inger Kobbeltvedt ved Kuventræ skule en telefon til noen av foreldrene i Os. Og da ordnet alt seg lekende lett. Bømlo-elevene ble i går kveld privat innkvartert hos sjuendeklassingene fra Os. Men før de gikk til sengs ble det på sparket ordnet en festlig sammenkomst på Kuventræ skule for alle de 45 elevene, med pizza, brus, kaker, musikk, spill og mye forventningsfullt lurveleven.

— Vi ville gjerne få noe hyggelig ut av dette døgnet også, smiler lærer Inger Kobbeltvedt.

Og elvene så ikke ut til å lide noen nød, der de hev innpå Grandiosa og Coca-Cola.

Planlagt i mange år

Thomas Larsen (12) fra Bømlo synets opplegget var bra.

— Det er fint å bli bedre kjent, syns han.

Men at toget ikke gikk synes han var dumt.

— Vi har stått opp så tidlig, og ventet så lenge på å få reise, sier han.

Og at han har ventet lenge er slett ingen overdrivelse. Allerede i fjerde klasse betalte Bømlo-elevene inn depositum som skulle sikre dem leirskoleopphold denne uken. Os-elevene har ventet enda lenger. Turen har faktisk vært planlagt helt siden første skoledag.

- Fantastisk innsats

Bømlo-folkene satte i går kveld tydelig pris på de gjestfrie osingene.

— Jeg er storligen imponert over foreldrene fra Kuventræ. De har gjort en fantastisk innsats, sier Solfrid Fauskanger Pedersen, klassestyrer ved Rubbestadneset skole på Bømlo.

Men hun og de andre lærerne er ikke like imponert over innsatsen til NSB.

— Det var så vidt vi fikk sette fra oss bagasje og ski på stasjonen. Bortsett fra det var servicen lik null, sier hun.

De andre lærerne nikker og er enige.

— Vi sto der med 45 elever, men ble sendt fra den ene til den andre når vi skulle ha svar på spørsmålene våre, sier de.

Nå håper de to klassene på bedre lykke, og at de kommer seg av gårde i dag. Om ikke med tog, så i alle fall med buss. Allerede fredag skal de hjem igjen.

VENTEKVELD I OS: Thomas Larsen (12) og klassekamerat Børge Olav Haug (12) (t.h.) fra Bømlo syntes det var dumt at togene ikke gikk i går. - Vi hadde jo stått opp så tidlig, sier Thomas Larsen til BT.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG