HARALD VEDÅ

— Det er en revolusjon, hevder tannlege Lena Sahlberg fra Uppsäla. På NorDental-messen i Bergen forteller hun til BT at pasientene krysser landegrenser for å få handling i Sverige.

En bitteliten pille

— Jeg foretrekker de biokeramiske tablettene som fyllinger, sier Lena Sahlberg. Hun kan behandle materialet med hendene uten å være redd for giftstoffer eller allergier.

Materialet er formet som en knøttliten drops omtrent som ”Knott”(!), men bare halvparten så stor. Tannlegen dypper den knøttlille tabletten ti sekunder i vann. Tabletten trekker til seg vann, og kan deretter formes til en jevn fylling i ferdig borede hull. Fyllingen ekspanderer ørlite, og stivner på fire minutter. Etter en time kan pasienten spise.

Skeptisk til amalgam

— Jeg valgte dette fordi jeg er skeptisk til amalgamfyllinger, sier tannpasient Erik Løftingsbakken (45) til Bergens Tidene. Han viser frem sin nye jeksel, og fargeforskjellen mellom tann og fylling er minimal. Fyllingen er bare ørlite mer grå enn den hvite tannen.

Først i verden

Det nye tannfyllingsmaterialet som ble lansert i Sverige for et år siden, er det første i verden som kan formes, herdes og brukes ved kroppstemperatur. Det er fritt for plast, metall eller giftige komponenter og er ufarlig for miljøet både i og utenfor kroppen. Den nye metoden vil utgjøre alternativ til mulig giftige eller allergifremkallende fyllinger i tennene.

Det vil gå noe tid før norske tannleger er opplært i bruken og materialet blir tilgjengelig over alt.