Skattemyndighetene innrømmer at tatovering er et åndsverk. Likevel nektes tatovørene momsfritaket som andre opphavsmenn nyter godt av.

— Temmelig frustrerende, sier Tomas Brudvik i Bergen Tattoo Studio om byråkratitrøbbelet.

Bakgrunnen for disputten er momsreformen som ble innført 1. juli i år. Her ble det innført generell merverdiavgift på omsetning av tjenester, men unntak finnes. Et av disse unntakene er når en opphavsmann (les: kunstner) selger egne originale verk direkte til kunden. Da er denne handelen fritatt for moms.

Med mindre du bruker menneskehud som lerret.

Taper hundretusener

For selv om Skattedirektoratet anerkjenner at tatovering kan være et åndsverk - og dermed går inn under reglene for opphavsrett ý gjelder ikke unntaket i momsregelen tatovørene.

Myndighetene mener nemlig at det er skissen til tatoveringen som er det originale åndsverket. Dermed blir den ferdige tatoveringen definert som reproduksjon, og det blir ikke momsfritak likevel. Selv om tatoveringen er skapt av tatovøren og kun finnes i ett eksemplar.

— En original oppstår idet fremstillingsprosessen er ferdigstilt. En skisse er gjerne bare en løs tegning, uten skygger eller rene linjer, sier Tomas Brudvik frustrert.

Den internasjonalt prisbelønte tatovøren, som er utdannet ved Kunsthåndverkskolen i Bergen, regner med et inntektstap på flere hundre tusen kroner som følge av det han mener er rigide regler.

— Prinsippene er de samme som for bl.a. illustratører, grafikere og fotografer. Men er det noen som regner selve tresnittet ý som en grafiker bruker til å lage trykk ý som originalen? spør Brudvik.

Kunst eller ikke kunst?

— Det er ikke interessant å diskutere om tatoveringer er kunst eller ikke. Dette er åndsverk, og det er det ingen tvil om. Selv Odd Nerdrum hevder jo at han ikke er kunstner, sier Brudvik.

— Dette er først om fremst en prinsippsak. Loven sier klart at opphavsmannen har lov til å omsette egne åndsverk momsfritt. Jeg nekter å la tatoveringen min bli rangert lavere enn andre uttrykksformer, understreker Brudvik.

Nå har Norsk Forening for Profesjonelle Tatovører klaget inn regeltolkningen til Skattedirektoratet. Hvis foreningen ikke får medhold, er visde kamplystne tatovørene klare for rettssak.

Skattedirektoratet besvarte ikke Bergens Tidendes henvendelser fredag.

MOMSTRØBBEL: - Temmelig frustrerende, sier Tomas Brudvik om Skattedirektoratets momsregler. I går var den prisbelønte bergenstatovøren i full gang med å forme en demon på foten til tattoo-entusiast Jan Helge Knudsen.
FOTO: TOR HØVIK