De fleste hotellene ser i disse dager langt etter gjester. Noen få har permittert ansatte, mens andre har løpende permitteringsvarsler. Flere bedrifter har nedstengte etasjer for å spare energi og unødvendig løping i trapper — for en absolutt minimumsbemanning.

Samtidig kunne Bergen Reiselivslag i går juble over at 2001 ble nytt rekordår for hotellovernattinger i Bergen. En vekst på 1,2 prosent fra rekordtallene i kulturbyåret 2000, mens det generelle bildet utenfor Bergen viser nedgang. Årets høst viste en svært god utvikling.

Så god at gjestenedgangen fra fjorårets første måneder ble kompensert.

Usikkerhet og spenning

Sjef for Rainbow Hotels' sentrumshoteller i Bergen, og styreformann i Bergen Reiselivslag, Dag Djupesland, legger ikke skjul på at bransjen opplever stor spenning med hensyn til trafikken frem til påske. Vinterferier tar et kraftig jafs i februar, og påsken kommer tidlig i år. Det er en usikker periode.

— På denne årstiden har vi en stab som ligger godt under det halve av hva som benyttes når hjulene går for fullt. Vi holder nå bemanningen på et lavmål, og også hos oss har vi hatt noen permitteringer.

Han trøster seg med at det kommer meldinger fra operatører som tyder på at det skal bli en god sommersesong.

— Det virker som om flere europeere i år vil foretrekke reiser til rolige og trygge steder i Europa. Der ligger vi godt an.

Må satse mer på salg

Radissson SAS-sjefen i Bergen, Cornelius Middelthon, konstaterer at årets forsesong tegner dårligere enn normalt. På Norge og Bryggen er totalt 25 personer berørt av permitteringer.

— Vi er store og tunge bedrifter som er avhengige av volum. Når det uteblir, har vi dessverre måttet gå til permitteringer. Dette er ikke spesielt for Bergen. Vi har permitteringer på en rekke steder i denne perioden. Vi håper ting endrer seg raskt, men ser at det er tiden frem til påske som er problemet. For ettertid må vi spisse salgsinnsatsen for å skaffe mer kurs og konferanser til byen i denne perioden, sier Middelthon.

Optimist

Bergens reiselivsdirektør, Ole Warberg, er optimist:

— Etter utviklingen vi hadde med rekordbesøk i høst, er jeg ikke sikker på at forsesongen blir så dyster som det kan se ut som. Vi har erfaringer for at mange planlegger frem til enden av et nytt år, og først begynner planleggingen av det nye året når nyttår er feiret. Jeg håper trenden fra før jul vil fortsette, og vise seg snart, sier Warberg.