På kalenderen er det høst, men ikke for Mathilde. Hun koser seg på båtferie med mamma Gro Ådland, pappa Reidar Hausken og lillebror Andreas (7 måneder). Hun bader rett som det er, selv om det er litt kaldt.

Nyinnkjøpt 32 fots Princess ligger fortøyd ved kai på Leirvik. Sultne ender snadrer hissig langs bryggekanten. Det er lunsj, og Mathilde serverer med stor gjestfrihet.

— Sommeren har vært helt topp! sier Reidar Hausken. Sammen med familien har han nærmest bodd i båt hele sommeren.

— Julidagene var så varme at vi bare måtte tøffe rundt for å få litt bevegelse i luften. Ungene måtte vi dyppe i sjøen for å avkjøle dem, sier Gro Ådland.

Heit juli

Og juli var varm, veldig varm. 17. juli var den heiteste dagen som er målt på målestasjonen i Bergen på 100 år med 31,8 grader. Det var en tangering av varmerekorden fra 29. juni i 1947.

Kvikksølvet boblet i hele juli og resulterte i en middeltemperatur på 18,1 grader.

— Juli var voldsomt varm, minnes Alfred Slogvik, vakthavende ved Vêrvarslinga for Vestlandet. Den magiske tredvegradersgrensen ble brutt to dager i juli ved målestasjonen på Florida. Det var åtte dager med maksimumstemperatur over 25 deilige varmegrader, og hele 25 dager hadde vi akseptable 20 varmegrader å kose oss i. Det er mot normalt, som det heter.

Familien Hausken har kunnet nyte båtlivet i fulle drag denne sommeren, selv om ikke middeltemperaturen for juni, juli og august kan slå rekordsommeren 1997. I år landet gjennomsnittstemperaturen på 16,1 grader i de tre sommermånedene, mens 1997 står frem som den varmeste sommeren med en middeltemperatur på 16,9 grader.

Vått og friskt

Sommeren 2003 har også vært våt, selv om ikke båtturistene fra Mæland på Bømlo klager over det.

— Det har nesten vært godt med en regnværsdag innimellom. Da får vi reist hjem og vasket klær, før det bærer ut på sjøen igjen, forteller Reidar Hausken.

Den verste regnværsdagen i Bergen i sommer kom den 30. juni. Da skylte hele 40,9 millimeter vann nedover oss. Sommermånedene sett under ett var det totalt 569 millimeter. Det plasserer sommeren 2003 litt over normalen, som er på 470 millimeter.

— Det gode med regnet var at det kom om natten. Så klarnet det opp igjen, sier Gro Ådland, mens lille Andreas fryder seg over endene som krever stadig mer servering.

Selv om nattetemperaturen har gått ned nå i august, lar ikke familien seg skremme til kai.

— Det er så godt med landstrøm rundt på kaiene, og ligger vi i øyene, varmer vi med gass, forteller Ådland.

Jordkloden blir varmere

Det er ikke skikkelig grunnlag for å si at de fine somrene her nord og hetebølgen i Europa har sammenheng med global oppvarming. Det kan også være at naturen gjør et sprell.

— Det er et varsel om en relasjon, men det er for tidlig å si at dette skyldes global oppvarming, sier Ola M. Johannessen, direktør ved Nansen senteret og professor i geofysikk ved Universitetet i Bergen. Han sitter i Verdens meteorologiske kommisjon, Global Climate Observing System, som følger klima og observerer endringer på hele jordkloden.

— Gjennomsnittstemperaturen har økt med 0,6 grader de siste 100 år. Det er det ingen diskusjon om. I de arktiske områdene er oppvarmingen kraftigere enn noen gang, sier Johannessen og viser til at det totale isdekket smelter med tre prosent per tiår. Temperaturen har gått opp med 1.5 - 2 grader i disse områdene.

De store globale linjene er ikke uten betydning for oss vestlendinger.

— Når innholdet av karbondioksid i atmosfæren øker, betyr det mer regn og våtere vintrer for oss, sier Johannessen.

Godvær til helgen

For dem som er opptatt av de litt kortere linjene, vil det bli forbigående dårlig vær tirsdag og onsdag, men så skinner det opp.

— Helgen ser svært bra ut med temperaturer på over tjue varmegrader, spår Alfred Slogvik ved Vêrvarslinga for Vestlandet.

— Fremover ser det forholdsvis lovende ut. Det ligger et høytrykk øst for oss som gir sørøstlige vinder. Det betyr godvær for oss i vest.

For Mathilde og familien betyr det noen dagers landlov, før badedrakten igjen pakkes med i skipssekken.

FORTSATT SOMMER: Gro Ådland med ungene Andreas (7 måneder) og Mathilde (2) nøt det fine høstværet i fulle drag på bryggen på Leirvik i går. De håper på mer badevær, selv om kalenderen viser høst.<p/> FOTO: LENA VERMEDAL