Aldri før har sykehuset registrert så mange smittede på en måned som i juli i år. 14 personer ble rammet, trolig etter å ha vært i kontakt med pinnsvin.

— Det kan bryte ut en ny epidemi dersom folk ikke er mer forsiktig, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune.

2002 var rekordår med 47 registrerte tilfeller av salmonella. 70 prosent av de syke innrømmet å ha vært i direkte eller indirekte kontakt med pinnsvin.

2003 kan bli et nytt toppår.

- Unngå kontakt

I flere år har smittevernoverlege Søbstad advart spesielt foreldre fra kommunene Bergen, Askøy og Os mot å la barn komme i kontakt med de små, søte og taggete dyrene.

— Det er i hovedsak disse tre kommunene hvor pinnsvin bærer salmonellabakterien. Hvorfor akkurat disse tre kommunene er utsatt, vet vi ikke. Bakteriene kan ha blitt overført til en bestemt pinnsvinstamme via fugl, sier Søbstad til BT.

Han vil ikke gi noen garanti for at smittefaren begrenser seg til Bergen, Askøy og Os.

Kosete barn

Barn er spesielt utsatt, da de gjerne oppsøker pinnsvinene for å kose med dem. Også voksne som arbeider i hagen er utsatt for smitte. Bakteriene kan ligge latent i pinnsvinmøkken i flere måneder. God håndhygiene er derfor viktig.

Det er sjelden man blir alvorlig syk som følge av salmonellabakterien. De aller fleste ligger syke i tre-fire dager. Feber, kvalme, magesmerter og diaré er klassiske symptomer på salmonella. Det har imidlertid skjedd at personer som har stukket seg til blods på pinnsvin har fått blodforgiftning.

— Vask hendene ofte etter kontakt med pinnsvin og ved sykdom. Smitten kan gå fra menneske til menneske ved kroppskontakt. Man bør nok oppsøke lege for å få vite hvordan man behandler salmonellasykdommen, sier Søbstad.

SLIK JA! Beskyttelse i form av gode hansker er tingen når man skal ta i pinnsvin. Men det beste er å holde seg langt unna. Her biolog Beate Strøm Johansen på pinnsvinjakt for tre år siden. <p/>ARKIVFOTO: IDA VON HANNO BAST