Oda (10) grøsser. Hun vil egentlig ikke tenke tanken på at pappa kan miste balanser og ramle over ripen. Men hun vet at det kan skje, og da er det best at hun vet hva hun skal gjøre.

Husker du familien fra Minde som kjøpte seg seilbåt uten å ha noe særlig peiling på seiling. Nå er de godt i gang med sikkerhetskurset, før de om vel et år skal oppfylle drømmen. De skal krysse Atlanteren.

— At mannen min skal forsvinne i bølgene er det verste som kan skje, men vi kan ikke la oss stoppe av tanken, bare være best mulig forberedt, sier Tina Taule.

Snøen laver ned og gradestokken kryper mot minus. Vi sitter nede i seilbåten på Hjellestad. Både Oda, Anja og Marius er litt alvorlige, mens Bjarne Pedersen er mest spent. I dag skal han hive seg på sjøen, mens resten av familien skal prøve å få ham trygt om bord igjen.

— Det aller viktigste er ikke å slippe personen som har falt over bord av syne. Få en i båten til å følge med hele tiden. Dersom du snur deg et øyeblikk, finner du som regel ikke personen igjen. Han blir en liten prikk ute på det store havet, forklarer kursleder fra Nautic Sailing, Ørjan Wollertsen.

Wollertsen er daglig leder i firmaet som leier ut seilbåter og arrangerer forskjellige maritime kurs. Han har selv krysset Atlanteren sammen med sin samboer for noen år siden.

Sløve med redningsvest

Wollertsen oppfordrer familien til alltid å bruke sikkerhetsline når de er på dekk, selv om det er rolig sjø. I motorbåt er en såkalt dødmannsknapp spesielt viktig når du er alene i båten. Den fører til at drivstofftilførselen blir brutt dersom føreren faller over bord.

Oda følger nøye med. Hun vet hvor farlig det kan være. Lillesøster Anja (6) falt nemlig over bord da familien var på kanalbåtferie for ett år siden.

— Det var den siste dagen av ferien. Vi var litt sløve med redningsvest, siden vi lå inntil land. Anja bøyde seg over ripen for å tisse. Hun datt uti, men vi merket det ikke. En lokal fisker som sto langs elvebredden kom heldigvis til unnsetning, forteller Tina.

— Barn som oppholder seg på dekk skal alltid har redningsvest på seg. Selv om båten ligger i ro. Dette gjelder for så vidt voksne også. Du vet aldri hva som kan skje. Plutselig mister du balansen og slår hodet og er bevisstløs i det du faller i vannet, forklarer Wollertsen.

Under dekk kan både Marius, Oda og Anja gå uten.

Oda lurer på hva som egentlig får en redningsvest til å blåse seg opp automatisk. Wollertsen forklarer.

— Inni redningsvesten finnes det en salttablett som løser seg opp i vann og frigjør gassen i en gassbeholder. Slik blir redningsvesten fylt med luft.

Men du kan også blåse opp redningsvesten selv. En sjelden gang fungerer ikke salttabletten. Du må du ty til egne lungekrefter.

Oda blåser så hardt hun kan, og på seks-syv blås er redningsvesten oppe. Oda er knallrød i ansiktet, men nå vet hun at hun klarer å blåse opp vesten selv dersom hun faller i sjøen.

Fosterstilling i vannet

— Det dummeste pappa gjør når han har falt i vannet er å svømme, sier Wollertsen.

Marius ser rart på kurslederen. Hvorfor ikke svømme etter båten for å komme nærmere?

Wollertsen forteller om en kamerat som mener han reddet sitt eget liv under Sleipner-ulykken på grunn av at han lot være å svømme.

— Han la seg i umiddelbart i fosterstilling med opptrukne ben. Da minsket varmetapet via blodårene i lysken. Etter 40 minutter fikk han hjelp. Hadde han kavet rundt i sjøen, er det ikke sikkert han hadde vært i live i dag, forklarer Wollertsen.

Dyktige svømmere han svømme uendelig langt, forutsatt at temperaturen er over 20 grader. I vann med temperatur ned mot null grader vil ingen person klare å svømme lenger enn 25 meter. Fra 0-2 grader er menneskets antatte levetid i sjøen maksimum en time.

Teoridelen er over. Nå skal familien prøve å redde pappa på ordentlig. Først får de prøve med et par bøyer som blir kastet over bord.

— Mann-over-bord, roper Marius mens han følger bøyen med øynene. Tina seiler fra bøyen før hun tar en sving.

— Det hjelper ikke å snu umiddelbart. Bruk litt tid på å snu for så å sikte deg inn på offeret. Det tar for lang tid å ta ned seilene, dessuten er det lett for å miste kontakt med personen som har falt over bord, sier Wollertsen.

Øver med bøyer

Det beste er å få båten til å legge bi. At du får båten til å ligge stabilt mot vinden. Dette er vanskelig, og krever mye øvelse, men det er det absolutt beste dersom vinden kommer i sterk kuling.

Tina manøvrerer båten tett inntil bøyene som Marius fisker opp på første forsøk.

— To og et halvt minutt. Glimrende, roser Wollertsen.

Så er det Oda sin tur til å få tak på bøyene. Også det går bra. Pappa Bjarne gjør seg klar til å hoppe på sjøen. Han tar på seg livredningsdrakt.

— Det er ikke nødvendig å gjøre denne øvelsen kald og ubehagelig, sier han. Anja skjønner med ett alvoret og gjemmer seg under dekk. Wollertsen må bruke noen minutter på å forklare seksåringen at det bare en øvelse. Hun kommer motvillig på dekk igjen og ser pappaen forsvinne ut i den kalde svarte sjøen.

Marius skal få ham om bord. Det blir med ett litt hektisk, selv om de ser at han ligger og vinker til dem. Tina manøvrerer feil og må snu på nytt for å seile inn mot ektemannen. Marius står med en line med redningsbøye. Anja følger spent med.

Når båten er et par meter fra pappa, kaster Marius linen. Bjarne holder godt fast mens sønnen drar og drar. Han innrømmer at faren er ganske tung, men heldigvis har båten badeplattform og stige, så Bjarne kommer seg om bord ganske lett.

— Jeg måtte hatt hjelp dersom pappa hadde vært livløs, sier Marius som innser hvor ekstremt vanskelig det er å redde noen som har falt over bord.

Blytung pappa

Wollertsen påpeker at det ikke gjør noen ting dersom pappa brekker en arm eller et ribben under redningen.

— Det viktigste er at dere får han opp i båten. Seilere har slept personer etter båten i flere timer fordi de ikke fikk dem opp. Personene er ikke alltid i live når de kommer til land, sier Wollertsen.

Oda sperrer bekymret opp øynene.

Kurslederen sier at det ikke er ikke så mange båtfolk som øver seg på mann-over-bord øvelser. Folk tror det er lett å dra en livløs person ut av vannet.

— Tren på dette ved å kaste bøye eller en mørk ball i sjøen. Hold øye med den samtidig som du forsøker å manøvrere båten tilbake. Det er ikke så enkelt som du kanskje skulle tro. Marius merket sikkert det i dag, sier Wollertsen.

Pappa Bjarne synes ikke det var videre kjekt å ligge igjen i sjøen mens båten seilte videre.

— Jeg vil ikke tenke på hvilke tanker som hadde rast oppe i hodet mitt dersom jeg virkelig hadde falt på sjøen, sier Bjarne som er glad for å være om bord igjen.

VI MÅ REDDE PAPPA: Marius (14) kaster ut en line med redningsbøye som pappa Bjarne kan gripe fatt i. Lillesøster Anja følger nøye med. Hun vil ha pappaen sin om bord igjen. Mamma Tina står med roret og passer på at alt går riktig for seg.