• Ti-ni-åtte-syv.... Det var Cape Canaveral-stemning på Ulrikens topp noen sekunder før klokken åtte i går kveld. Og sorgen forgikk de fleste da Lysdansen presis på «null» klatret glødende oppover tv-masten. Wow!

Først i gult, så lilla og deretter en søyle i de fleste av regnbuens farger, syv i tallet, en for hver time denne nattklokken slår. Et fargedisko 643 meter over havet.

De nye italienske lyskanonene skjøt med skarpt og sendte trolske stemninger mellom tåkedottene. Applausen kunne høres langt inn på Vidden, tror vi da.

Et lite hundretalls inviterte gjester med varm gløgg innabords gledet seg hørbart over at kulturbyen Bergen hadde fått Lysdansen på plass igjen, ett år og en uke etter at strømmen ble tatt og dansen rigget ned i desember i fjor.

— We are back, utbrøt TV 2s Øyvind Johannessen, en av dansepartnerne.

— Vestlandets nye fyrtårn, jublet Ulriksbanens Thorbjørn Sirseth, med god grunn..

— Fantastisk flott, sa Geir Kjell Andersland, tidligere kulturbyråd med betydelig ansvar for Lysdansens nye liv – og en slags æresgjest i går.

— Jeg bestiller Lysdansen i rødt, hvitt og blått til søttende mai, proklamerte komitémedlem Jostein Myklebust.

Mens Atle Tokvam, lysmesteren selv, bare pustet lettet ut og var laid back-lettet over fullklaffen med fjellpaletten.

Haukelandsbakken lyssatt

Men det var ikke bare tv-masten på byfjellets topp som lyste opp i vinterkvelden. Hele Haukelandsbakken til topps var lyssatt med stearinfakler da gjestene kom skliende.

Inn til gløgg-vorspielet på nedre stasjon steg man på rød løper – og på toppen ventet de lange glassene, sjømat, spekemat, fem vers av Nystemten, Rhoda Achieng Gravem med «Adams julesang», Griegakademiets Jan Hovden med «Kjempeviseslåtten», Einar K. Gjessing med et mini-kåseri om bysangens muøige 210 års jubileum – og kveldens visevert, Christian Svenkerud, med et raskt tilbakeblikk på Lysdansens korte historie.

Før klokken veldig fort ble noen sekunder på åtte og gjestene stimet ut for å telle begivenheten i mål på masten.

– Kjekt å oppleve at politikken innimellom kan føre til såpass synlige resultater, kommenterte Andersland lunt.

Han likte visst den grønne fargen ekstra godt.

NEDTELLING: Presis klokken åtte torsdag kveld satte fargene fyr på tv-masten på Ulrikens topp. Den permanente Lysdansen er på plass
FOTO: TOR HØVIK