Hvor er du født?

— I Kristiansand, faktisk. Jeg bodde der til jeg var fire, da flyttet vi til Oslo.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Da jeg var seksten. Min far er bergenser. Jeg syntes selvfølgelig det var helt forferdelig å flytte. Jeg begynte i andre gym på «Katten», og trivdes godt. Siden er det blitt studier og reiser, men nå har jeg bodd fast i Bergen i fjorten år.

Hvordan trives du i Bergen? - Jeg trives kjempegodt, ellers hadde jeg ikke bodd her. Det er akkurat passe stort.

Hva er spesielt ved Bergen? - Altså, ta stedet her jeg bor. Det tar femten minutter med sykkel til sentrum. Samtidig er det fem minutter å gå fra huset og ned til Utnehagen. Her kan vi grille og ta kveldsbad og plukke bær. Jeg får sånn på-landet-følelse, selv om jeg bor så nærme byen.

Hvor går søndagsturen? - Den går veldig ofte til Golten på Sotra, en fantastisk plass hvor havet står rett på. Ellers blir det også noen turer på Fløyen og Sandviksfjellet.

Favorittutested? - Jeg var et Opera-menneske. Nå foretrekker jeg å gå på bar når jeg skal ut med venninner, gjerne Neptun.

Hvor handler du klær? - Jeg har noen yndlingsbutikker som er akk så dyre. Brika er sånn; dyr, men lekker. Ellers er jeg glad i gamle kjoler og kåper fra skapene til mor og mormor.

Hvem lager de beste skillingsbollene? - Mannen min. Sier jeg noe annet blir han sikkert fornærmet. Nei da, de er veldig gode.

Har du en bergensk favorittrett? - Ikke raspeballer i alle fall. Jeg er veldig glad i fiskesuppe.

Ditt beste skoleminne? - På «Katten» laget vi russerevy med klassen. Det var stor suksess. Alle måtte gjøre alt, så jeg sang og spilte.

Hvor er du medlem? - I Bergen Journalistlag, Foreningen Gamle Bergen, SATS og i flere bokklubber. Filmklubben, kanskje? Jeg vet ikke, jeg tror ikke det lenger.

Hva ville du vist en turist? - Før ville jeg sagt smauene bak og rundt Fløibanestasjonen. Her er sånne smale gater som gir en følelse av å være i Sør-Europa. Nå er jeg stolt av «kunstavenyen» som ligger langs Smålungeren, med Lysverket og Bergen Kunstmuseum. Det er liksom en europeisk storbyschwung over det området.

Hva ville du ikke vist en turist? - Ikke sånn som Åsane senter og Arken og Lagunen. Det er stusslige steder, rett og slett usjarmerende.

Hva savner du mest i Bergen? - Jeg savner trikken og skikkelig bra offentlig kommunikasjon. Jeg synes ikke det funker så bra med buss. Dessuten er det hyggelig med trikk i bybildet.

I paraplystativet? - En liten, svart, feminin sak. Jeg har kapitulert når det gjelder regn, så når det høljer ned bruker jeg sjøstøvler, en lang og svart regnfrakk og sydvest. Vi har noen barneparaplyer også.

Det mest romantiske stedet? - Oppi Fjellveien ved Mon Plaisir der, en sen sommernatt når solen er i ferd med å stå opp.

Ditt første kyss? - Hvem var det da? Det var på en øy utenfor Tvedestrand. Jeg er rett og slett ikke sikker på hvor gammel jeg var, det må ha vært på ungdomsskolen. Jeg husker ikke hva han het. Kan ikke ha gjort så veldig stort inntrykk på meg.

Når tok du Beffen sist? - Det er ikke lenge siden, kanskje et halvt år. Det hender jeg tar den når jeg skal på jobb.

Bergensk favorittartist? - Det er vanskelig å velge en, nå er det jo så mye bra. Røyksopp, Kings of Convenience, de tre jentene ... Jeg hørte nettopp cd-en til Julian Berntzen, den likte jeg veldig godt.

Hva synes du om buekorps? - Klubbhuset til Skutevikens Buekorps var min nærmeste nabo i fem år. De øvde gjerne natt til syttende mai. Det var ganske ille, synes jeg. Nå tenker jeg at det er en del av Bergen.

Din favorittbergenser? - Kan det være en som er død? Jeg sier Amalie Skram. Sterk og modig. Hun har gitt meg mange gode leseropplevelser. Dessuten går jeg forbi huset hennes i Cort Piilsmauet hver dag.

Din bergenske 17. mai? - Jeg innrømmer at jeg ikke har fått helt taket på syttende mai i Bergen. Vi har tradisjon for frokost i nabolaget, den strekker seg gjerne utover dagen. Vi kommer oss liksom aldri inn til sentrum. Det blir leker og tog på Hellen skole, og rester hjemme hos naboen.

Når var du på Stadion sist? - Jeg har bare vært der en gang, for kanskje fire år siden. Mitt hjerte står nok ikke i Brann.

Det flotteste byfjellet? - Det er Sandviksfjellet.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg sporenstreks senket prisene på all offentlig transport. Jeg ville sørget for gratis kulturskole. Så skulle hele byens befolkning blitt invitert til grilling og konsert i Nygårdsparken. En skikkelig folkefest.

En god dag i Bergen? - En av de første dagene i mai, når varmen plutselig kommer. Treffe masse gode venninner, spise lunsj et sted, ingen forpliktelser og gjerne konsert om kvelden.

RAGNHILD DAAE NORDHAUG

FOTO: HELGE SKODVIN