Elever fra 3. til og med 7. klasse ved Knarvik barneskole går rundt fjæren i Skageneset Friluftsområde i Radøy kommune. De er fraktet ut hit med Bergen og Omland Friluftsråds arbeidsbåt «Frifant» og den tidligere politibåten «Skarv» som nå tilhører Statens Naturoppsyn.

Turen er et ledd i et spennende undervisningsopplegg. Samtidig er turen et eksempel på tilbudet fra Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) til skolene i Hordaland om bruk av friluftsområdene ved sjøen i undervisningen.

Rektor Terje Hugo Aarvik ved Knarvik barneskole forteller til Bergens Tidende at de 26 elevene som er med på dagens utflukt, deltar i et undervisningsprosjekt de tre barneskolene i Knarvik, Skodvin og Leiknes og de tre barnehagene Ostereidet, haugen og Alversund har gått sammen om. Det kalles Regnbueprosjektet.

Trollbandt elevene

Etter at hver av elevene har sanket planter, skjell, taskekrabber, en ørliten ål og mye annet, samler de seg på kaikanten. Der får de en spennende og lærerik innføring i livet i fjæren og de hadde funnet. Pensjonert rektor Fredrik Rongevær er et levende leksikon og trollbinder de interesserte elevene.

I disse dager distribuerer BOF en lekker brosjyre til alle skoler i fylket. Brosjyren — «Med klassen til sjøen» - synliggjør tilbudene fra BOF for skoler og barnehager og gir råd til dem som skal ha klassen med til sjøen.

Klasseavslutninger

Administrativ leder ved Bergen og Omland Friluftsråd Åge A. Landro forteller til Bergens Tidende at BOF fikk mange telefoner fra foreldre og lærere som lurte på hvor de kunne dra på klasseekskursjoner og klasseavslutninger.

— Behovet for informasjon om slike tilbud blir nå dekket gjennom denne brosjyren, forteller Landro.

Informasjonen er også tilgjengelig på nettsteder www.bof.no.

— Sammen med Bergen Turlag, har vi gått sammen om å få skoler ut i friluft. Turlaget har sin variant - «Med klassen til fjells». BOF bidrar med vår variant «Med klassen til sjøen», forteller Landro.

Stimulerer mange sanser

Bergen og Omland Friluftsråd driver 175 ulike friluftsområder med et samlet areal på over 24.000 dekar i skjærgården i Hordaland. Områdene spenner fra værharde havstriper til lune viker. BOF sikrer og tilrettelegger nye friluftsområder til bruk for allmennheten. Tilretteleggingen kan være informasjonstavler, toalett, turstier, brygger, stupebrett, bålplasser, gapahuker, hinderløyper og mer. Skoler kan komme med ønsker til BOF om enkel tilrettelegging som gjør friluftsområdene mer anvendbare til bruk i uteundervisning.

- Lærte masse

— På Skageneset lærte jeg mer om livet i fjæren enn det vi har lært i timene på skolen. Det var gøy på friluftsområdet.

June Hosøy Andersen i klasse 7 A forteller til Bergens Tidende at hun er glad for at hun valgte «På jakt etter liv» slik at hun fikk være med på turen til Skageneset.

— Jeg har lest mye om livet i fjæren, men jeg ble overrasket over at det var så mye liv. Vi fant velding mange ting. Det er kjekkere å se tingene i naturen enn bare å lese om det i klasserommet. Det var gøy og lærerikt å høre på Fredrik Rongevær. Han kunne så veldig mye om fjæren. Jeg tror de andre i klassen min også likte å høre han fortelle. Og det var spennende å høre om det gamle huset på stedet, og om hvordan de levde der under krigen, sier June. Også Ørjan Høyvik i klasse 7 B synes det var veldig fint å være med på denne turen. – Fredrik Rongevær var veldig godt kjent i fjæren og det var gøy å høre på han. Jeg var på forhånd klar over at det var mye liv i fjæren, men jeg hadde ikke sett alle tingene før. Derfor lærte jeg mye på turen, sier Ørjan.

— Var det noe som overrasket deg?

— Ja, at sauetangen kunne være tørr så lenge og likevel livne til igjen når den ble våt, sier Ørjan. Også han synes det var gøyere å se tingene ute i naturen enn bare å lese om dem i en bok.

— Det var kjekt å se hvordan de bodde under krigen og høre hvordan de hadde det da her ute, sier Ørjan.

SE, JEG FANT! Erlend Kristiansen (foran) og Daniel Løland er i ferd med å utforske fjæren. Rektor Terje Hugo Aarvik i bakgrunnen er rådgiver.<p/>FOTO: ARNE NILSEN