GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

Det var ved midnatt natt til søndag de fire mennene i begynnelsen av 20-årene havnet i sjøen utenfor Austrheim.

— De hadde vært ute og fisket i en liten båt. Egentlig hadde de tenkt seg til Fedje, der det arrangeres en fiskefestival, men på grunn av mye vind valgte de å snu, forteller lensmannsførstebetjent Roar Tofting til Bergens Tidendes nettutgave.

Stor bølge På vei inn til Bøvågen fikk de fire problemer i høye bølger.

— En stor sjø slo inn i båten og fylte den med vann. De begynte å synke, og klarte ikke å lense fort nok. Til slutt kunne de ikke gjøre annet enn å hoppe på sjøen.

Heldigvis sank båten ikke langt fra den lille holmen Horsøy. Her klarte mennene å karre seg i land. Våte og forfrosne begynte de å drøfte hvordan de skulle komme seg inn til fastlandet.

Alene hele natten Utenfor Horsøys naboholme kunne de skimte et lite oppdrettsanlegg. En av de fire, en 23-åring, bestemte seg for å forsøke å svømme over til anlegget i håp om å finne en båt der.

— Han klarte å komme seg over til holmen, men da frøs han så voldsomt at han ikke våget å ta seg ut til anlegget, sier Tofting.

Dermed ble 23-åringen værende på holmen, hvor han tilbrakte han hele natten alene. I våte klær må natten ha blitt en skrekkelig kald opplevelse for de fire mennene. Ifølge vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet er det målt temperaturer ned mot 5 grader i dette området natt til søndag.

Hentet av helikopter Først like før klokken 1200 søndag ble de tre mennene, som fortsatt var igjen på Horsøy, oppdaget av en tilfeldig båtfører. De tre visste da ikke hva som hadde skjedd med kameraten.

— Vi fikk melding klokken 1155. Det ble da iverksatt en leteaksjon med helikopter, kystvakt og redningsskøyte, sier Tofting.

Det var imidlertid en privatperson som fant 23-åringen. Han var ute i båt da han plutselig kom over mennenes båt.

— Da han fant båten, kontaktet han umiddelbart oss. Vi forklarte ham situasjonen, og ba ham være på utkikk etter den savnede. Like etter ble han funnet, og kunne da hentes av helikopteret.

De fire kameratene er nå gjenforent. Ifølge politiet er alle i god form, omstendighetene tatt i betraktning.