Uten å vite at han er tilgitt lenge før han fikk debattinnlegget sitt på trøkk i BT 14. mai. For bergenserne tilgir alle østlendinger som har innsett at Bergen er den vakreste og beste byen i hele verden. Og som i frustrasjon over dette og at de ikke selv i dag har buekorps, må lette trøkket så å si.

Alt han har å se frem til den søttendes er sure skolekorps som de ifølge ham selv har mer enn nok av i Oslo.

Fjell lyt du yver skal du koma lenger, sa Olav H. Hauge, og Pål Gilberg burde komme oftere over fjellet til den vakre europeisk utpekte kulturbyen vår.

Bergen var by og landets hovedstad før Oslo bare ble det. Bergenserne er ikke bare fascinert av buekorps, vi er buekorpsene, vi er Bergen. Ingen superlativer er store nok når det gjelder byen Bergen. Bergen er en tilstand!

Damene fra Bergen, eller småtøsene som vi kjærlig sier, har Gilberg sansen for når de skarrer seg oppover Oslos gate som går oppover mot fru Hagens trappetrinn. Så du ikke på damene i Bergen da du var her, ble det bare skarptrommer?

Videre oppfordrer Pål Gilberg oss bergensere gjerne å legge ham for hat og henge ham oppetter veggen. Allerede i min innledning sier jeg at du som østlending er tilgitt

Og det på vegne av den bergenske majoritet. Vi henger mye pent på veggene i Bergen, men ett sted går grensen, selv for bergenserne.

Bergensbunaden produseres ikke av Hong i Taiwan ennå, Pål Gilberg, og nasjonalromantikken blomstrer om kapp med våren her vest.

Fordømt eiesyk og hjemmekjære, det er karakteristikken av bergensere han har møtt og som mer eller mindre har forlotte Bergen, om enn ikkje alltid frivillig og for bestandig. Det er fordi borte i Oslo er bra, men hjemme i Bergen er best.

Kjære Pål Gilberg, du må ikke sitte for lenge i solen i Oslogryten, du må ikke komme her og si at Bergen ikke er by! By kommer av det norrøne bø r, býr, og betydde opprinnelig en samling bebodde hus. Det finnes ingen universell definisjon for uttrykket by. Tre faktorer skal til for å definere begrepet by, Bergen har alle og vel så det! Vår definisjon på å være by er at det finnes et bymessig næringsliv, en konsentrert bosetting og et visst minste folketall, og at i Norge er grensen satt til 200 innbyggere. Under det tettsteder. O Bergen du vår by, kulturbyen, hør bare: Når vi nå skal feire 17. mai i Bergen, så er hver eneste bergenser helt bevisste at det norske flaggets far, var Eidsvollsmannen og medlem av riksforsamlingen, Fredrik Meltzer Han satt på Stortinget som stortingsrepresentant for Bergen i flere perioder, og ble den 11. mai 1821 opphavsmann til og fikk vedtatt det norske flagget. Hans 12-årige sønn Gerhard tegnet flagget med utgangspunkt i det danske Dannebrog og faren foreslo det senere som det norske flagg. En enstemmig komité satt på Østlandet og foreslo på ramme alvor at flagget skulle være rødt og hvitt med fem gule stjerner! Tenk det, Gilberg! Hadde det ikke vært for oss så måtte du gått og viftet med et rødt stjerneflagg der borte i Oslo!

Men konsul og bergenser Fredrik Meltzer ville noe annet, han ville bestemt ha de tre franske frihetsfargene i trikoloren, samt et kors. Slik som sønnen og bergensgutten Gerhard allerede hadde tegnet. Så 77 år senere — 10. desember 1898 ble dette grunnlovsfestet i § 79. Da var man også endelig blitt kvitt den blå og gule «sildesalaten» - «unionsmerket» i det halvnorske flagget. «Ja, vi elsker dette landet», de første ord i fedrelandssangen, og den ble påbegynt av Bjørnstjerne Bjørnson i 1858 på Wernersholm som ligger - i Bergen. Er det rart vi tar vår nystemte cither i hænde!?

Av Ingolf Jarl Furre